Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Ušesa Istre

V soboto, 26. oktobra, smo planinci PD Vojnik obiskali »ušesa Istre«. To so stene – spodmoli – ki so zaradi previsne oblike dobile ustrezno ime. So na skrajnem jugu kraškega roba, nad vasjo Sočerga, tik ob meji s Hrvaško. To čudovito stvarjenje narave so 28 m visoke pečine. Trije večji in globlji spodmoli z zanimivimi stropi obiskovalcem ponudijo občudovanja vredno lepoto.
Pot smo začeli v vasi Movraž in se povzpeli na Kuk (498 m) in čez širne planjave ravnega Krasa in jesensko obarvane narave prečkali pot nad vasjo Dvori. Sledil je vzpon do spodmolov – istrskih ušes, »kjer naj bi se slišalo vse, kar se pogovarjajo v dolini«. Morda zaradi navdušenja nismo slišali pogovora, saj so nas prevzele stene, kapniki in njihove barve. Slišali pa smo zvok motoristov in velikega števila avtomobilov. Začutili smo posebno toplo mikroklimo, ki se ustvari v objemu sten. Upoštevali smo navodila na opisni tabli, kjer je opozorilo, da je prepovedano plezanje po stenah in spoštovanje gnezdenja ptic. Ustavili smo se ob kamnitem naravnem mostu in se povzpeli do cerkvice sv. Kvirika. Sledil je kratek spust do Sočerge.

Pohod je bil zaradi toplega vremena in lepih razgledov zanimivo doživetje za vse, tudi tiste, ki so ta del poti že prehodili. Narava se nam vedno znova razodeva v vsej lepoti. Ruj nas ni razočaral! Kot bi čutil naše navdušenje, nam je postregel vso paleto toplih barv tega letnega časa.

 

Tekst in foto: Zvonka Grum

 

Oglejte si tudi