Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Skavti gredo novim izzivom naproti

Jesen je tudi pri skavtih vedno pestro obarvana. Kako letni časi spreminjajo gozd, so raziskali naši najmlajši – krdelo, ki je letos okrepljeno za petnajst novih članov.

Na jesenskem izhodu so prehodili zanimivo gozdno učno pot, od cerkve sv. Florjana do sv. Tomaža. Poleg spoznavanja dreves in okušanja bukovega žira, so novi volčiči in volkuljice prestali različne preizkušnje. S tem so uradno in slovesno postali del skupine. Da, biti skavt, ni lahko. Poleg dobre volje, želje po igri, druženju s prijatelji je treba pokazati tudi svojo moč in željo po biti še boljši.

Izvidniki in vodnice pa so se na jesenski izhod podali na lindeški grad. Na izhodu so izvedeli težko pričakovano novico, v katerem vodu (tj. manjša skupina) bodo to leto. Vsak vod je dobil tudi vodnika oziroma vodnico. To so postali tisti, ki so najbolj izkušeni in zaupanja vredni skavti, ki bodo vsake 14 dni prevzeli vlogo voditeljev in sami vodili vod. Letos se je četa zaradi velikega števila nadobudnih članov, ki so uspešno prestali blatno preizkušnjo in bili sprejeti v četo, povečala za en dekliški vod.

Klanovci, ki so naša najstarejša skupina, so se podali na dvodnevni jesenski izhod pod vrhove Rogle, kjer so se pripravljali na udeležbo zimskega izziva za skavte mariborske regije, ki ga s svojo ekipo pripravlja p. Branko Cestnik na Raduhi. Na jesenovanju so se popotniki in popotnice urili v orientaciji in spoznavali lastnosti ustanovitelja skavtov Roberta Baden Powella.

Vsaka tri leta se skavtski voditelji še podrobneje zazremo v preteklost in napravimo strategijo za naprej. Vsakoletni tabori, ponovna naselitev rakov, 5-letka, lokalna vključenost in velika številčnost skozi vsa leta so le nekatere stvari, na katere smo ponosni. Vsega tega pa ne bi bilo, če bi ne bilo zagnanih skavtov ter seveda voditeljev, ki tedensko pripravljamo srečanja. Voditelji smo ponosni na pretekla leta, da smo obdržali steg in vsako leto omogočili okoli 80 članom Rakove Steze 1, da so izkusili skavtstvo.  Za naprej smo si zadali precej izzivov. Naši glavni cilji so, da bomo še naprej skrbeli za aktivno skavtsko dogajanje v naši občini in poskrbeli, da ne bodo otroci in mladi pozabili, kako izgleda narava, kakšna je razlika med skavtskim prijateljem in prijateljem na facebooku ter da se da orientirati tudi takrat, ko očetova nova navigacija zataji. Seveda ob tem nismo pozabili na tradicionalno prinašanje Lučke miru iz Betlehema v domove naše občine in tega, da je naloga vsakega skavta, da za sabo pušča svet lepši, kar bomo še naprej potrjevali z udeležbo in organizacijo čistilnih akcij.  

Voditelji upamo, da bo naslednje triletje še uspešnejše ter da bomo še naprej ostali aktivni člani naše občine.

Ana Hotko,

Igriva rakovica

Oglejte si tudi