Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 22.10.2017

oblačno
Danes bo oblačno. Padavine se bodo na zahodu hitro krepile in do zgodnjega popoldneva zajele vso državo. Predvsem v južni Sloveniji bodo tudi nevihte s krajevnimi nalivi. Popoldne bo zapihal okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Meja sneženja se bo proti večeru spustila do nadmorske višine okoli 1200 m, v noči na ponedeljek pa lahko ponekod tudi pod 1000 m. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem do 18 stopinj C.
8°C | 14°C
ponedeljek, 23.10.2017
6°C | 12°C
torek, 24.10.2017
3°C | 16°C
sreda, 25.10.2017
4°C | 16°C
četrtek, 26.10.2017
5°C | 20°C
Opozorila
Nedelja, 22.10.2017 ob 9h
Danes popoldne bo na Primorskem zapihala zmerna do močna burja. Na izpostavljenih mestih bodo najmočnejši sunki vetra dosegali hitrost od 100 do 120 km/h. Že v drugi polovici noči na ponedeljek bo hitro slabela.
8°C
14°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Društva

Pred zorenjem grozdja


DRUŠTVA

| |
04.09.2014      13:58
A A

Pred zorenjem grozdja


Na začetku avgusta – ko zgodnje sorte pospešeno zorijo, se srednje pozne sorte mehčajo in so pozne tik pred mehčanjem – so pred vinogradniki še določena opravila, s katerimi lahko še dodatno pripomoremo k ohranitvi bolj zdravega in kakovostnega grozdja.


Člani vinogradniškega društva Vojnik na poti od kleti do kleti
Člani vinogradniškega društva Vojnik na poti od kleti do kleti
Deli:

Vsekakor je še vedno na prvem mestu redna in temeljita zaščita. To pridelovalno leto je v zadnjih petdesetih letih glede zaščite eno najbolj zahtevnih in tudi dragih, saj v večini vinogradov kljub intenzivnemu in pogostemu škropljenju lahko najdemo peronosporo in oidij. Pred vinogradniki pa je še velika nevarnost gnilobe, ki lahko v kratkem času razpolovi količino in kakovost pridelka. Ko se grozdje mehča, praviloma opravimo zadnje škropljenje pred peronosporo in oidijem; priporočljivo je, da to opravimo ločeno.

 

Običajno smo pri zadnjih škropljenjih proti peronospori uporabljali baker za boljše zorenje lesa, danes pa zaradi še vedno intenzivne rasti zalistnikov vse pogosteje posegamo po polsitemičnih fungicidih, ki v veliki meri preprečijo pozno peronosporo daleč v jesen, s tem pa dosežemo ohranitev vitalne moči trte in boljšo kakovost grozdja. Kjer je v vinogradih veliko oidija, svetujemo, da tudi pri zaključnih škropljenjih uporabljate najboljše sistemične fungicide in z njimi poškropiti celotne trte, ker s tem vsaj deloma preprečimo prezimitev oidija in nevarnost ponovitve v naslednjem letu. Pred gnilobo smo prvič škropili že pred zapiranjem grozdja, sedaj pa je do zakonskih karenčnih rokov čas škropljenja pred gnilobo – praviloma le ozek pas po grozdju. Za ohranitev zdravega grozdja pa je ob tem potrebna še delna odstranitev listja ob grozdju. Opozarjamo, da dokler grozdje ni mehko, je zelo občutljivo na nastanek sončnih opeklin, ki lahko nastanejo pri določenih sortah že v nekaj urah. Razlistanje ob grozdju, ki zori pozitivno, vpliva na ohranitev zdravega grozdja, brez posledic za nastanek opeklin pa lahko to izvedemo v zaključnem obdobju pred trgatvijo. Pred vinogradniki je zaključno prikrajševanje ali vršičkanje, s katerim pospešimo zoritev in energetsko preusmeritev hrane v grozdje, ki zori. Vsekakor pa po opravljenem vršičkanju opravimo zaključno škropljenje. V času zorenja grozdja ne smemo pozabiti, da z dobrim mulčenjem in čisto košnjo vplivamo tudi na zračnost med trtami in pod njimi in s tem na zmanjšane pogoje za nastanek gnilobe.

 

Pred vinogradniki je samo še kratek čas večjih skrbi, zato potrpimo in s svojim delom ob predpostavki lepe in sončne jeseni poskrbimo za pridelavo zdravega in kakovostnega grozdja. Zavedati se moramo, da se zoritveni procesi pri trti zadnje dni odvijajo hitro, zato lahko predvidevamo časovno običajno trgatev.

 

Po dosedanjih izkušnjah lahko pričakujemo lepo sončno jesen in v vinogradih, v katerih je grozdje zdravo, tudi zelo kakovosten vinski letnik. Naredimo torej v tem letu vse, da bomo trgali tedaj, ko bomo določili čas trgatve mi in ne gniloba.

                    

Roman Štabuc, uni. dipl. inž. kmet., in Simona Hauptman, uni. dipl. inž. kmet.,

strokovnjaka za vinogradništvo




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vojnik!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Ogledalo
Številka: 116
Izšla: 21.09.2017
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
22.10.2017 | Ostalo
Pohod po Tončkovi poti
25.10.2017 | Tečaji in delavnice
Delavnica Repair Cafe
26.10.201 | Ostalo
Komemoracija v Novi Cerkvi
27.10.2017 | Ostalo
Komemoracija na Frankolovem
27.10.2017 | Ostalo
Komemoracija v Vojniku
27.10.2017 | Kultura
Letni koncert Arclinskih fantov
28.10.2017 Ni kategorije
SLOVENSKO DALMATINSKI VEČER
31.10.2017 | Ostalo
Komemoracija na Stranicah
22.10.2017 | Ostalo
Pohod po Tončkovi poti
25.10.2017 | Tečaji in delavnice
Delavnica Repair Cafe
26.10.201 | Ostalo
Komemoracija v Novi Cerkvi
27.10.2017 | Ostalo
Komemoracija na Frankolovem
27.10.2017 | Ostalo
Komemoracija v Vojniku

Bodite prvi pri oddaji mnenja.