Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

Mednarodne sanje in sodelovanje

Domačija Metta v Rakovi Stezi je letos v okviru programa Erasmus+ gostila dva izjemna projekta, ki sta povezala mlade iz 11 držav ter spodbudila ustvarjalen medkulturni dialog med državljani Evrope.
Prisluhnimo junaku v sebi

V sredini julija so k nam prispeli udeleženci mednarodne mladinske izmenjave Open your Heart, unleash your potential, s katero smo nagovorili temeljno potrebo mladih po tem, da najdejo svoje poslanstvo, svojo edinstveno vlogo v svetu. Projekta se je udeležilo 26 mladih iz Slovenije, Estonije, Nemčije in Italije. Najprej smo se podali na Junakovo popotovanje, sklop delavnic za holistično spoznavanje človeka, ki so nas popeljale v poglobljen proces raziskovanja samega sebe ter oblikovanja klica kot svoje življenjske vizije. Svojo osebno zgodbo smo umestili v širšo zgodbo skupine oziroma skupnosti, v kateri delujemo. Učili smo se nenasilne komunikacije, gradili skupnost ter ozaveščali skupinsko dinamiko. Raziskovali smo svoje osebne meje, prepoznavali vzorce ter se urili v prisotnosti in samozavedanju. Skupaj smo vstopili v mandalo resnice, v kateri smo podelili najgloblja čustva, ter se prerodili v očiščujočem obredu indijanske potilnice. Rasli in spoznavali smo se tudi skozi igro in umetniško ustvarjanje. Upamo, da so mladi skozi projekt uspeli začutiti svoj klic ter zbrati pogum, da mu sledijo skozi različne življenjske preizkušnje.

 

Usposobljeni za spremembe

Konec poletja nam je prinesel mednarodno usposabljanje Coaching for Change, ki ga je organiziral strokovno-raziskovalni inštitut Ribalon iz Medvod. Ta projekt je združil 22 udeležencev iz 11 držav, vodili pa so ga štirje profesionalni fasilitatorji z mednarodnimi izkušnjami. Usposabljanje je bilo namenjeno zlasti mladinskim delavcem, ki delajo z mladimi z manj priložnostmi. Spoznali smo brief coaching ali »k rešitvam usmerjen kovčing«, znanstveno dokazano visoko učinkovit in v posameznika usmerjen pristop za doseganje želenih sprememb/ciljev. Gre za uveljavljen sodoben pristop, ki izboljšuje življenje, delovanje in vedenje ljudi po vsem svetu, saj se namesto na težavo, s katero se soočamo, osredotoča na njeno rešitev. Človeku ponuja način, kako preseči omejujoč položaj, da lahko zaživi bolje, ustvarjalno in srečno. Usposabljanje je udeležencem ponudilo učinkovite strategije in orodja, ki na preprost način pomagajo do želenih sprememb. Preko veščin kovčinga in vodenjem pogovorov, ki opolnomočijo mlade, bodo odslej lažje pomagali mladim, da doživijo uspeh, postanejo bolj samozavestni, bolj odgovorni ter si želijo doseči več zase in za skupnost v prihodnosti. V projektu so sodelovali udeleženci in trenerji iz Belgije, Bolgarije, Estonije, Madžarske, Italije, Latvije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovenije in Španije.

 

Še se bo dogajalo!

V Društvu Metta ne počivamo. Odlično izvedeni projekti in zadovoljstvo udeležencev nam dajejo polet k nadaljnjemu ustvarjanju. Radi delamo skupaj z vami, mladimi. Najboljši projekti so tisti, v katere ste aktivno vključeni že v njihovem snovanju in nastajanju. Vas zanima kakšno področje, ki bi ga radi bolje raziskali? Se obenem odlično zabavali ter družili s sovrstniki iz drugih evropskih držav? Oglasite se, da se spoznamo in vidimo, kako lahko podpremo vašo idejo. Ali pa se vključite v že nastajajoče projekte – za poletje 2017 že pripravljamo mladinsko izmenjavo z naslovom Back to nature, back to yourself. Se vidite zraven? Dobrodošli! Veselimo se skupnega ustvarjanja z vami! Več o našem društvu in vrednotah, ki jih gojimo, si lahko preberete na naši spletni strani http://drustvometta.wixsite.com/metta/domov. Vsi projekti, ki potekajo v okviru programa Erasmus+, so podprti z evropskimi sredstvi in so za udeležence brezplačni.

 

Hvala za zaupanje

Sokrajanom v Rakovi Stezi se zahvaljujemo za prijazen sprejem in vsestransko podporo! Še posebej gre velik hvala sosedom za domačo zelenjavo, sveža jajca in sosedi Fanika Korošec za dišeč kruh, s katerim nas je vsako jutro razveselila. Tudi drugje na vasi so dejavnosti društva dobro sprejete. Ogromno nam pomeni, da prepoznate in cenite potencial, ki ga naše dejavnosti prinašajo mladim – torej ljudem, ki bodo gradili našo skupno prihodnost. Naj bo lepa!

 

Tekst: Tinka Hernavs

Foto: Denis Stramšak

Oglejte si tudi