Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Dejavno v MDDI Celje

Številne so aktivnosti, druženja, športna tekmovanja, humanitarnost v akciji Manj svečk za manj grobov, ogled filma Šepet metulja, obiski naših članov, pomoč invalidom, kjer lahko pomagamo. Invalide tudi seznanjamo z njihovimi pravicami, jim pomagamo pri urejevanju njihovega statusa.

Naše poslanstvo je tudi druženje s težkimi invalidi. Tokrat smo člani MDDI Celje sodelovali z Društvom Dobra volja in obiskali Dom SeneCura v Vojniku. V štirih skupinah smo pripravljali domač "štrudl". Tudi zapeli smo, kakor se spodobi za dan, ko so gostje v hiši.

Na 18. športnem srečanju na Lopati smo se zbrali 7. oktobra 2023. Organizacijski odbor je pripravil vse za kulinarični in športni del srečanja. Pecivo smo spekli doma in v okviru naših delavnic. Zdenko Vrenko in Bojan Užmah sta priskrbela vse potrebno za piknik. Romana Videnšek bila zadolžena za kruh iz pekarne v Škofji vasi, ki so ga podarili. Brane Ropič je v kotlu skuhal odlično gobovo juho.

S svojo prisotnostjo so nas počastili člani UO MDDI Celje, predsednica MD Invalidov Žalec Nataša Privošnik, predsednica invalidov Laško Blanka Knez, predsednik MD invalidov Šentjur Vlado Robič, predsednica ZUDS Zdenka Jan in podžupanja občine Dobrna Branka Gal, podžupan Občine Vojnik Damjan Muzel, direktorica občinske uprave Štore Maja Godec in župan Občine Celje Matija Kovač. Druženja na Lopati se je udeležilo več kot 90 članov. Vsi smo uživali v različnih aktivnostih, dobri hrani in ob zvokih dua AS tudi zaplesali. Za nasmeh na obrazih je poskrbel Pohorski klatež, Gojko Jevšenak. So preproste stvari, ki nas združujejo, nam lajšajo in polepšajo trenutke, za katere je potrebna le volja.

Invalidi lahko uredite svoj status z našo pomočjo

Ugotavljamo, da mnogi invalidi ne vedo, kako pridobiti določene pravice in ugodnosti. Vemo, da je osamljenost breme za vsakega; ljudje potrebujemo druženja in aktivnosti, da so te stiske milejše. Z namenom, da bi se približali dejavnosti invalidov in olajšali njihovo življenje, izvajamo osem socialnih programov. Izkušnje štejejo, še vedno pa nekateri ne vedo za določene ugodnosti, ki jih invalidi lahko koristijo. V času uradnih ur v Celju (ob ponedeljkih od 9. do 13. ure in ob sredah od 9. do 12. ure) pomagamo pri pisanju raznih vlog, pri urejanju statusa in ostalih transferjev ter ugodnosti. Za člane organiziramo srečanja, delavnice, športne aktivnosti in druženja. Za člane organiziramo rehabilitacijo v hotelu Delfin, nudimo počitniške kapacitete in še mnoge druge aktivnosti, ki so prilagojene skupinam. Pridružite se nam, če imate odločbo ZPIZ ali kakšno drugo potrdilo, ki izkazuje invalidnost. Veseli bomo srečanja z vami. Uradne ure imamo tudi v Vojniku, in sicer ob sredah od 9. do 10. ure. Pokličete lahko na telefon 051 302 112.

Prijazen pogovor, vzpodbudne besede, obisk osamljenih, spoznanje, da v stiski nisi sam, so velikokrat zdravilo, ki ni na recept, a je pot k lajšanju stiske in boljšemu počutju. Pridružite se nam in skupaj bomo tkali niti prijateljstva, niti enakosti in pomembnosti v družbi.

Tekst: Dragica Mirnik

Foto: arhiv društva

 

Oglejte si tudi