Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Sončna elektrarna na strehi telovadnice OŠ Vojnik

V Ogledalu smo junija 2022 objavili prispevek o začetku postopkov za izgradnjo sončne elektrarne na strehi telovadnice OŠ Vojnik. Občinski svet Občine Vojnik je na 22. redni seji, 7. aprila 2022, potrdil finančni načrt izgradnje, ki je bil skladen z načrtom razvojnih programov. Po izboru in usklajevanju končnih ponudb je bil izbran izvajalec Sonce energija, d. o. o., s katerim je Občina Vojnik maja 2022 podpisala pogodbo. V poletnih mesecih lani smo pripravljali projektno dokumentacijo z vsemi soglasji, jeseni pa je izbrani izvajalec začel delati. Postavitev sončne elektrarna je bila končana decembra 2022.
Že v predhodnem soglasju, ki smo ga pridobili od Elektra Celje, je bilo zapisano, da je mogoče na streho telovadnice postaviti elektrarno moči 88 kW, kar znaša približno 80 odstotkov osnovne priključne moči na objektu telovadnice. Podatki o porabi električne energije telovadnice iz preteklih let so pokazali, da objekt na letnem nivoju porabi nekaj manj kot 100.000 kWh električne energije. Projekcija količine pričakovane proizvodnje, ki smo jo pridobili s strani izvajalca, kažejo, da je za 88 kW inštalirane moči približno 100.000 kWh proizvedene električne energije na letni ravni. Elektrarna je priključena na tako imenovano PS. 2 shemo, kar pomeni, da se v času intervala proizvodnje električna energija iz elektrarne prodaja v omrežje. V ostalem delu pa se električna energija še vedno nabavlja po klasičnem načinu dobave iz omrežja.

Občina Vojnik v svojem procesu trajnostnega razvoja stremi k spreminjaju načina sprejemanja odločitev, tudi naložbenih. Že pred več kot 15 leti je bila na strehi novozgrajene Osnovne šole Vojnik postavljena prva večja sončna elektrarna v občini Vojnik. Zasnova nove telovadnice, ki prav letos obeležuje 10. obletnico delovanja, je bila tako trajnostno, energetsko in prostorsko nadstandardno zasnovan objekt, ki je namenjen športnim, družbenim in kulturnim dejavnostim.

V današnjem času so obnovljivi viri energije, predvsem pa sončna energija, nujni za prihodnji razvoj ter zmanjševanje stroška električne energije. Glavni razlog za izvedbo naložbe v sončno elektrarno je bilo dejstvo, da je telovadnica energetsko odvisna od električne energije.

Investicija postavitve sončne elektrarne je znašala 88.000 EUR. Predvidevamo, da se bo investicija povrnila v 10 letih. Trenutno čakamo Elektro Celje, da priključi elektrarno v omrežje. V prihodnjih mesecih pričakujemo tudi, da bo odprt razpis EKO sklada za pridobitev nepovratnih sredstev za zaključeno investicijo sončne elektrarne.  

Tekst: Urban Podergajs

Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi