Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
4°C
PET.
16°C
1°C
Oceni objavo

Inovativen projekt uspešno zaključen

Varnost je ena od osnovnih potreb vsakega posameznika, da lahko v življenju normalno funkcionira.
V petek, 18. marca 2016, so predstavniki projektnih partnerjev Občine Vojnik, Gasilske zveze Vojnik-Dobrna, mesta Čabar in DVD Prezid na Frankolovem zaključili čezmejni projekt »Zaščita in reševanje«, ki ga delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (Instrument za predpristopno pomoč) v okviru OP IPA SI-HR 2007-2013. Rezultati projekta so na obeh straneh meje zelo dobri. Projekt se je izvajal od 30. 1. 2015 do 29. 3. 2016, vrednost projekta je 300.000 evrov in je čezmejno uravnotežena.

Na zaključni prireditvi so o svojem delu v projektu predstavili svoja mnenja in ugotovitve vsi sodelujoči partnerji. Župan Branko Petre je opisal pomen sodelovanja, usposabljanja mladih in s tem pridobivanja mlade in izobražene baze za gasilske vrste. Projekt ima velik pomen, ker je inovativen in se bo širil po Sloveniji. Duhovni oče in gonilna sila projekta Benedikt Podergajs, predsednik Gasilske zveze Vojnik-Dobrna, in Ivan Jezernik sta izpostavila ključne aktivnosti projekta: oblikovanje modela upravljanja s stresom in posttravmatskim sindromom za gasilce prostovoljce, kompletno zaščitno opremo za 56 gasilcev, usposabljanje in izvedbo delavnic na to temo, tridnevni festival gasilstva, 180-urno usposabljanje za 90 gasilcev operativcev, dva tabora za pionirje in mladince gasilce v Fažani, izvedbo tiskovnih konferenc in informiranje ter obveščanje javnosti.


Pomemben doprinos za uspešno reševanje je nakup osnovne zaščitne opreme za operativne gasilce za vsa gasilska društva Gasilske zveze Vojnik-Dobrna. Posebej so veseli nakupa oblek za mladince gasilce za vsa društva in dokončanja gasilskega doma v Prezidu.

 

Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi