Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
1°C
NED.
24°C
6°C
Oceni objavo

Pol stoletja za moški pevski zbor

Moški pevski zbor pod vodstvom Janje Belej je v soboto, 28. maja, organiziral koncert ob 50-letnici delovanja. Pevcem so se na odru pridružili otroci iz Otroškega pevskega zbora Poš Nova Cerkev pod vodstvom Sabine Penič in duet Sound of sisters, ki ga sestavljata sestri Eva in Vita Novak. V polni večnamenski dvorani v Novi Cerkvi smo lahko prisluhnili prijetnim skladbam, ki pevce družijo že pol stoletja. Ob jubileju pa so podelili tudi priznanja in značke.

Začetki zbora

Zbor so ustanovili leta 1972, zanj pa sta zaslužna Tone Pešak in Jože Pekovšak. V zbor so se vključili pevci, ki so že peli v pevskih zborih. Tako jih je nekaj prišlo iz prosvetnega pevskega zbora, nekaj iz cerkvenega moškega zbora, nekaj pevcev pa je svoje glasove urilo že pri Oglarjih. Zbor je nato začel delovati v okviru Kulturnega društva Nova Cerkev, večinoma je štel od 30 do 35 pevcev. V tistih časih prireditev ni bilo veliko, zato so peli ob različnih priložnostih, ki so se ponudile tekom leta. Najraje pa so peli na vasi pod lipo in ob petkih po vajah Pr'Mark, kjer so se s tamkajšnjimi gosti ob dobri kapljici družili in prepevali njim ljube pesmi. Takšna druženja so lahko trajala tudi do zgodnjih jutranjih ur.  

Vodstvo

Prvi zborovodja je bil Rafko Gorenšek, ki je zbor uspešno vodil do leta 1978, nato je vodenje zbora prevzel pevec Peter Selčan. Vaje so potekale na šoli, sprva dvakrat tedensko, kasneje samo ob petkih 2 uri. Tudi lokacijo vaj so v vmesnem obdobju bili primorani zamenjati in so tako nekaj časa vadili v cerkvenih prostorih, za kar se dekanu Alojzu Vicmanu iskreno zahvaljujejo. V znak zahvale in hvaležnosti ob ponujeni pomoči, pevci še danes vsako prvo nedeljo v mesecu s petjem popestrijo mašo v cerkvi Sv. Lenarta. Po krajši premestitvi, pa so se ponovno vrnili na staro lokacijo, kjer so v šolskih prostorih dobili svoj stalni prostor.

Pevci zamujanja niso poznali, čeprav je večina od njih na vaje prihajala peš. Tako so se, kot pravijo sami, navadili na red in disciplino. Vsa njihova odrekanja in predanost zboru so se večkrat obrestovali, saj so na revijah in koncertih želi uspehe in prejemali pohvale. Revij so se sprva udeleževali v Velenju, kasneje v Celju. Zbor je bil najuspešnejši v 80. letih, ko ga je vodil Selčan pod mentorstvom Egona Kuneja. Pevci pravijo, da je s Kunejem zbor dosegel najvišjo kakovost, saj je bil njihov mentor dober poznavalec zborovskega petja.

Kakovost zbora sta opazili tudi Občina Vojnik, ki je zboru podelila srebrni grb ter Občina Celje, ki je zboru podelila Prešernovo nagrado. V 50 letih se je nabralo ogromno priznanj in diplom. Toliko, da so stene v njihovih društvenih prostorih premajhne, da bi lahko izobesili vse. Pa vendar vsako izmed njih nosi zgodbo o uspehu in jim daje zagon za naprej. Pod osebni uspeh si pevci štejejo tudi romanje v Rim in petje pri maši v baziliki Sv. Petra.

Zbor pod ženskim vodstvom

21-članski zbor s povprečno starostjo 65 let je leta 2014 na pobudo Selčana prevzela Janja Belej. Takratna študentka glasbene pedagogike se je vabilu z veseljem odzvala, pa vendar pravi, da je bilo težko stopiti v velike čevlje zborovodje. Ampak, kot vsi, ki jih vržejo v vodo, je tudi ona splavala. K dobremu začetku njihove skupne poti je pripomogel tudi dober sprejem pevcev in isti skupni cilji. Še naprej prepevati slovenske narodne in ljudske pesmi, udeleževati se revij in koncertov, prirejati letni koncert v Novi Cerkvi, se družiti tudi izven vaj in se vsako leto odpraviti na kakšen izlet. Želeli bi si še več intenzivnih vaj, mogoče celo v kakšnem drugem kraju, pa jim vsakodnevne obveznosti to onemogočajo. Večina pevcev ima doma kmetije, na katerih je potrebno vedno kaj  postoriti, tako da je težko oditi od doma za nekaj dni, pa vendar so veseli, da vsi skupaj še vztrajajo in se enkrat tedensko dobivajo na vajah. Želijo si tudi podmladka, da bi lahko ustanovili svojo sekcijo v KUDu, z veseljem pa podpirajo tudi idejo o morebitnem mešanem pevskem zboru. Zato vse, ki radi pojete, vabijo, da se jim pridružite.

Koncert in podelitev priznanj

Koncert, ki je trajal dobro uro in pol, je povezovala Andreja Preložnik. Ob koncu se ji je na odru pridružil Edi Einspieler, predsednik sveta območne izpostave Celje JSKD RS in podelil priznanja in značke JSKD. Bronasto značko je prejel Tadej Zagrušovec, srebrno Matjaž Vinder in Rok Kadilnik ter častni znački Slavko Vinder in Boris Kotnik. Srebrna jubilejna priznanja Območne izpostave sklada so prejeli pevci, ki že 50 let prepevajo v zboru. Med dobitniki priznanj so bili: Franci Kotnik, Štefan Premrl, Slavko Jakop, Jaka Kranjc, Janko Lebič, Vinko Božnik, Gojko Rihtar, Jože Podgoršek in Peter Selčan. Pevcem iskreno čestitamo in jim želimo še veliko pevskih let v Moškem pevskem zboru.

Tekst: Nina Mlinar

Foto: Lea Sreš

 

 

 

Oglejte si tudi