Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Želite naročiti kosilo?

Naša šolska kuhinja ima dolgo tradicijo, skoraj tako dolgo, kot jo ima v Vojniku šolstvo. Začelo se je z mlečnimi kuhinjami in pripravo malic, v sedemdesetih letih so sledila kosila. To so bili časi, ko se je v šoli pripravljalo nekaj 100 malic in veliko manj kosil. Poleg centralne kuhinje v Vojniku so malice in kosila ločeno pripravljale kuhinje na podružničnih šolah v Novi Cerkvi, Socki in Šmartnem v Rožni dolini. Največjo spremembo je šolska kuhinja doživela v šolskem letu 2004/2005, ko so začeli obroke pripravljati v novih in sodobno opremljenih prostorih.

Po tem šolskem letu se je število obrokov iz leta v leto povečevalo. Za primerjavo naj povem, da smo pred desetimi leti dnevno pripravili okrog 700 malic in 220 kosil. Takrat smo razširili šolski jedilnik in učencem ponudili še zajtrk in popoldansko malico. Sedaj dnevno pripravljamo 115 zajtrkov, 800 malic, 660 kosil in 140 popoldanskih malic.

Vsi obroki so sestavljeni po smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, saj nas k temu zavezuje zakonodaja. Jedilnik mora biti raznolik in uravnotežen glede hranilnih snovi in energijskega vnosa. Zavedamo se, da bo to, kar učenci pojedo danes, imelo vpliv na njihovo dolgoročno zdravje.

Vse od šolskega leta 2013/2014 v jedilnik vključujemo živila z lokalnih kmetij, tudi z oznako ekološko. Živila, ki niso prevozila dolgih kilometrov in jim ni bilo nič odvzeto ali dodano, so pomembno dvignila kakovost šolske prehrane.

Možnost naročila kosil

V preteklem obdobju, pred epidemijo, smo kosila pripravljali tudi za zunanje odjemalce, občane Vojnika. Ponovno smo pripravljeni na to storitev, zato vas, če bi kosilo želeli naročiti, vabimo, da nas pokličete po telefonu 03/78 00 564 ali pišete na e-naslov osvojnik.prehrana@gmail.com.

Tekst: Polona Bastič

Foto: osebni arhiv

Oglejte si tudi