Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
5°C
PON.
26°C
4°C
Oceni objavo

Naš pogled je usmerjen naprej

Bliža se novo proračunsko leto, še vedno pa je koronavirus tisti, ki nam kroji življenje. Trenutno so pogoji zelo zaostreni, zato bodo nekatere načrtovane prireditve odpadle ali pa bodo organizirane v zelo okrnjeni obliki, kar velja tudi za največjo prireditev v zadnjih petih letih, Božični Vojnik. Kljub temu moramo načrtovati za prihodnji dve leti, zato tudi KS Vojnik vsako leto pripravi predloge investicij in finančni načrt za KS Vojnik. Na krajevni skupnosti imamo več strani dolg predlog investicij za proračun 2022 – 2023, iz katerega črtamo tisto, kar se je že uredilo in dodajamo nove predloge.
Po povabilu v Ogledalu smo prejeli 30 predlogov, od katerih jih je nekaj takšnih, ki so že vključeni v predlog proračuna, nove pa smo vključili sedaj. Na KS smo prejeli naslednje pobude in predloge za izgradnjo in izboljšanje infrastrukture:  izgradnja vodovodov, ureditev pritiska vode v Pristavi, posodobitev elektroomrežij, socializacija podeželja ter preureditev ekološkega otoka na Gmajni – vgradnja podzemnih zbiralnikov. Največ pobud je bilo za postavitev cestnih ovir ter postavitev stacionarnega merilnika hitrosti in s tem tudi umiritev prometa tako na javnih poteh kot na državnih cestah, začetek postopka izgradnje obvoznice skozi Vojnik ter ureditev območja prijaznega prometa skozi trško jedro Vojnika (parkiranje in nadaljevanje poti z izposojo kolesa, invalidskega vozička, skiroja, občinskega električnega vozila), izgradnjo pločnika v Bezovici in po celotni KS, prehod za pešce v Višnji vasi. Nekaj pobud je bilo za asfaltiranje in preplastitve. Krajani so predlagali tudi spodbude za mlade družine in ohranitev kmetijskih zemljišč. Mladi so izpostavili željo po izgradnji skejt proge, pump tracka ter atletske steze, za kar je za ureditev igrišč potrebno poiskati primerne lokacije. Na področju trajnostne mobilnosti predlagate več polnilnih mest za električna vozila (tudi na parkiriščih) ter podpirate gradnjo sončnih elektrarn. Razvoj turizma, kulture in športa: predlagate ustanovitev javnega zavoda za kulturo, šport in turizem ter Turistično-informacijskega centra, ureditev trga v Vojniku, oživitev parka z raznimi prireditvami. Nadgradnja promocije Božičnega Vojnika – povezovanje s slovenskimi železnicami in lokalnimi avtobusnimi prevozniki.

Kljub znanim razmeram so dela na terenu na območju KS Vojnik potekala. Večletna prizadevanja so obrodila sadove in začela se je gradnja manjkajočih delov kanalizacije v aglomeraciji Vojnik, skupaj z Mestno občino Celje ter Občino Štore; investicija pa bo financirana pretežno iz evropskih sredstev.

Zgrajen je most preko Hudinje in novi most na Rovškem potoku pri Pezdevšek. V Malih Dolah je v teku sanacija plazu pri Jošt. Na območju Keršove in Preložnikove ulice je v gradnji manjše krožišče, v uporabi pa je že podzemni otok za zbiranje odpadkov. S pripravami na ureditev parkirišča za avtodome in prve postaje za izposojo koles Kolesce v Vojniku si želimo v občino privabiti več turistov. Zato moramo posodobiti cestne povezave v krajevni skupnosti, kar pa je povezano tudi z asfaltiranjem makadamskih in v preteklosti asfaltiranih cest, kar se dela v tem času. 

Najmlajši in njihovi starši bodo zelo veseli otroškega igrišča, ki ga Občina Vojnik ureja ob stavbi Sokolskega doma. V naslednjih letih bi v tej stavbi ustanovili tudi turistično-informacijski center.

Naši občani si želijo izgradnje pločnikov, zato nadaljujemo tudi s pridobivanjem služnosti za kolesarsko pot Celje – Vojnik – Dobrna. Žal se dogaja, da do dogovorov za odkup zemljišč na terenu ne pride, kar pa pomeni iskanje novih možnosti in odmikanje roka za izgradnjo tako težko pričakovanega pločnika in kolesarske poti. Sredstva za ta projekt je zagotovila država, zato ponovno vljudno prosimo lastnike zemljišč za razumevanje in sodelovanje pri tem projektu ter k pripravljenosti na dogovore.

Tekst: Irma Blazinšek, Lidija Eler Jazbinšek

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi