Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
PON.
27°C
4°C
Oceni objavo

Ustvarjalne delavnice obogatijo naše življenje

V zadnjem času so v Kamrici – Medgeneracijskem centru Vojnik namenili več pozornosti ekološkemu ozaveščanju in zmanjšanju uporabe plastike v vsakdanjem življenju. Tako smo se lahko v avgustu udeležili delavnice za otroke – izdelajmo si svojo vrečko.

Delavnica je nastala v povezavi s kampanjo »Imam svojo vrečko«, ki je potekala v vseh enotah centrov ponovne uporabe. Namen delavnic je bil ozavestiti uporabnike o uporabi vrečk iz različnih materialov in s tem prispevati k manjši količini plastike v oceanih in spodbujati ponovno uporabo. Na delavnici so si lahko udeleženci izbirali med različnim blagom in dodatki, s katerimi so si ustvarili vrečko, na pomoč pri šivanju pa je z veseljem priskočila gospa Simona. Izdelava vrečk je potekala ob navdušenem sodelovanju otrok, ustvarjalnem izražanju in prijetni družbi zaposlenih v Kamrici. Pozvali so nas, da večkrat obiščemo njihov mali, a prisrčni kotiček in najdemo kaj zase.

 

Ob tem so nas spomnili, da lahko v Kamrici naši otroci praznujejo ustvarjalen in malo drugačen rojstni dan. Slavljenec lahko izbira med dejavnostmi, ki zagotovo zadovoljijo še tako zahtevne mlade ustvarjalce. Za en popoldan lahko postanejo peki in spečejo svoje pecivo, kruh, pekovske izdelke, ali pa modni kreatorji in za svoje igračke izdelajo oblekice. Lahko izdelajo nakit zase in za prijatelje, tudi tiste, ki se jim mogoče ne uspe udeležiti praznovanja, saj svoje izdelke odnesejo domov in z njimi tudi trajen spomin na praznovanje.

 

Ne nazadnje Kamrica – Medgeneracijski center Vojnik obratuje že od leta 2014 in ponuja prostor, kjer se lahko med seboj prebivalci različnih starosti povezujejo v sklopu ciljnih dejavnosti. S svojo dejavnostjo spodbujajo lokalno samooskrbo z izvajanjem pekovskih in kuharskih delavnic, izmenjavo praktičnih znanj s področja šivanja, popravila oblačil, prenove manjših kosov pohištva in ponovne uporabe. S svojo dejavnostjo želijo zmanjšati obremenjevanje okolja in spodbujati ustvarjalni način življenja, kar so izvrstno združili tudi na delavnici.

 

Poleg tega v Kamrici nudijo tudi različne programe, s katerimi se lahko naučimo kaj novega ali pa osvežimo in nadgradimo že znano. Tako se lahko udeležite omenjenih delavnic šivanja in peke, se naučite praktične uporabe sodobnih IT-naprav (pametni telefoni, tablice idr.), ki nas obkrožajo na vsakem koraku in marsikomu v poplavi tehnoloških novosti predstavljajo težavo. Za tiste bolj vpete v razne prireditve in nastope nudijo treninge javnega nastopanja, da boste lažje premagali tremo in suvereno nastopili pred občinstvom. Ker nas v tem času globalizacije v življenju redno spremlja tudi angleški jezik, se lahko v Kamrici začetniki naučite praktičnega sporazumevanja in osnov prostega govora v tem »svetovnem« jeziku. Če vam preglavice povzročajo finance, se lahko udeležite delavnic za finančno pismenost, kjer boste spoznali, kako bolje spremljati stroške in se naučiti primerjati koristi za porabljen denar.

 

Bolj ustvarjalni, ki bi se radi podali v nov konjiček in se sprostili ter umetniško izražali, se lahko naučite osnov risanja, kjer boste spoznali osnovne elemente in tehnike risanja ter ugotovili, katera vam najbolj odgovarja. Lahko pa se priučite kaligrafije, da bodo vaše voščilnice še lepše.

 

Pomen samooskrbe in lokalne pridelave hrane vam podrobneje predstavijo še v delavnici Zeliščarstvo za začetnike, kjer se boste naučili sami pridelati sveža, domača zelišča in jih s pridom uporabili pri svoji kuhi. Tisti, ki bi radi postali bolj vešči obdelovanja zemlje in svojega vrta, se lahko naučite več o permakulturi svojega doma. Tu boste izvedeli, kako narediti visoko gredo, spoznali lastnosti prsti in pravilne kombinacije rastlin na gredi, da bo vaš vrt še lepši.

 

Vse aktualne dejavnosti in delavnice lahko najdete na Facebookovi strani www.facebook.com/Kamrica ali pa se osebno oglasite od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro.

 

Tekst in foto: Nenad Vranešević

 

Oglejte si tudi