Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Grajsko popoldne na gradu Lemberg

Za vse, ki še niste slišali za grad Lemberg, moram najprej povedati, kje se le ta sploh nahaja. Če se peljete iz Vojnika proti Dobrni, boste malo naprej od Nove Cerkve že uzrli čudovito obzidje gradu, ki se nahaja strmo nad samim krajem Lemberg. Letos mineva že 800 let od takrat, ko je bil prvič omenjen.
Zamenjal je kar 30 lastnikov, po drugi svetovni vojni je bil precej izropan in je neslavno propadal. Svetla luč je gradu posvetila s prihodom zadnjega – zdajšnjega lastnika gospoda Francija Zidarja. Vsak, ki vsaj tu in tam zaide v okolico gradu, takoj opazi občutne spremembe. Seveda je obnova dolgotrajna in draga reč, a entuziazem, ki žene gospoda Francija, je močan in obrodi sadove.

Ker sami zidovi ne pomenijo veliko, se je novi lastnik zelo dobro povezal tudi z lokalno skupnostjo, predvsem s Turističnim društvom Nova Cerkev, ki s svojimi člani rade volje pripomore pri organizaciji različnih kulturnih prireditev. Ena od bolj odmevnih je sedaj že tradicionalno Grajsko popoldne, ki se odvija vsako leto prvo nedeljo v mesecu septembru. Zaradi visoke obletnice smo se letos še posebej potrudili, pripravili smo razstavo slik lokalnih amaterskih slikarjev, gospod Zoran Slatinek je izdal in predstavil knjigo »Lemberg grad in trg«, grajsko popoldne pa se je pričelo v čudovitem ambientu in ob velikem številu obiskovalcev. Pred gradom je bilo polno stojnic z različnimi domačimi izdelki in dobrotami, v senci obzidja pa je nestrpno čakalo veliko število nastopajočih.

Na žalost nam letos vreme res ni bilo naklonjeno. Že kaj kmalu po nastopu prvih skupin nas je vse skupaj pregnal močan dež in toča. Škoda, veliko nastopajočih je še čakalo, da pokažejo, kaj znajo in za kar so se dolgo pripravljali. Kljub letošnji smoli ne mislimo obupati; delali bomo naprej, grad mora imeti tudi dušo.

Ob tej priložnosti se želim iskreno zahvaliti vsem, ki ste kakorkoli pripomogli pri sami izvedbi prireditev. Hvala sponzorjem, nastopajočim, razstavljalcem, gospodu Franciju Zidarju, predvsem pa članom Turističnega društva, ki vseskozi garajo, s tem pa skrbijo za dobro ime društva in kraja.

 

Zvezdana Stolec

Predsednica TD Nova Cerkev

 

Foto: Srečko Sentočnik

 

Oglejte si tudi