Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Društvo jadralnih padalcev Kajuh praznovalo 10-letnico

Kakšno društvo imate na Frankolovem? Društvo jadralnih padalcev. Kakšno društvo pa je to, so se spraševali ljudje pred 10 leti, ko še niso vedeli, kakšen šport je sploh jadralno padalstvo. Saj se bodo pobili, so bili komentarji. Kar nekaj časa je trajalo, da so se ljudje navadili, da ob lepih dneh, ko piha ugoden veter, s Konjiške ali z Male gore prilete pisana padala, ki na tankih, a močnih vrvicah prenašajo padalce. Padalci pa so k sreči to desetletje dokaj varno prejadrali, zato so sklenili, da to obletnico dostojno proslavijo.
In so jo. V soboto, 30. 11. 2013, so v telovadnici OŠ Frankolovo pripravili prisrčno prireditev, ki jo je obiskalo lepo število obiskovalcev. Fantje, vajeni, da na rame zavihtijo padala, ko si želijo leteti, so zavihali rokave, si razdelili naloge in obiskovalci so uživali v njihovi predstavitvi. Začetni posnetek iz leta 1978, na katerem je z zmajem letel predsednik društva Karli Blazinšek, je s flavto obogatila njegova nečakinja Tina Svet, ki je bila na tem posnetku še majhno dekletce. Omenjeni posnetek je lep dokaz, kako je v tem času padalstvo napredovalo, saj je sedaj, ob upoštevanju določenih pravil, ta šport dokaj varen.

 

Predsednik društva se je zahvalil družinskim članom, svojcem in vsem, ki so verjeli vanje. Poudaril je, da v našem kraju živimo ljudje, ki ne hodimo drug mimo drugega kot anonimneži brez obraza, ampak ljudje, ki si znamo pogledati v oči in lepo deliti drug z drugim. Ob njihovi obletnici so jim je čestitali in jih obdarili: predsednik ZPLS (Zveza za prosto letenje Slovenije) Srečko Jošt, župan Občine Vojnik Beno Podergajs in predsednik Sveta KS Frankolovo Dušan Horvat. Padalci pa so zahvalo podelili vsem, ki so jim v tem desetletju na kakršenkoli način pomagali. Z glasbo sta njihovo prireditev popestrili dve skupini: domača rock skupina Kronika in mladi narodnozabavni ansambel Klateži iz Nove Cerkve.

 

Kajuhi obvladajo tudi dramatizacijo. S skeči so prikazali del svojega padalskega življenja, kako jim po uspešnem pristanku prija mrzlo pivo ali dve, le da njihove žene tega ne razumejo in kličejo in kličejo, postanega kosila pa je potem deležen človekov najboljši prijatelj. So pa tudi računalniški mački. Projekcija s prikazom dela in letenja skozi desetletje je vse navdušila. Znajo tudi peti, prireditev so zaključili s tremi lepimi pesmimi.

 

Društva na Frankolovem imajo sloves povezanosti. To so dokazala tudi ta večer, ko so Kajuhe presenetila s sladkim presenečenjem v obliki torte. Morali so upihniti svečke, ki pa niso in niso hotele ugasniti, na koncu so jim bili vseeno kos.

Skozi celotno prireditev je kamenčke v mozaik lepe predstavitve Kajuhov nizala povezovalka Janja. Prireditev je vodila tako suvereno, da se je takoj videlo, da je postala prava poznavalka tega športa. Verjetno to niti ni tako čudno, ima namreč dober nadzor nad njimi - kar skozi domače okno.

 

Kajuhi se zahvaljujejo vsem, ki so pripomogli k tej lepi prireditvi, in obljubljajo, da bodo čez 10 let pripravili še boljšo.

                                                                                                                      

Irma Blazinšek

Foto: J. Vovk

 

Oglejte si tudi