Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Pripravljeni na oddajo zbirne vloge?

Kljub temu da po navadi mislimo, da imamo za urejanje evidenc in oddajo zahtevkov za ukrepe kmetijske politike še veliko časa, je najbolje, da se držimo starega reka: "Kar lahko danes storiš, ne odlašaj na jutri!" Oddajanje zbirnih vlog bo potekalo od 26. februarja do 6. maja 2014, urejanje GERK-ov pa intenzivno poteka že nekaj mesecev.

Spet je leto naokoli in v Javni službi kmetijskega svetovanja (JSKS) pri KGZS ter na Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) je že vse nared za začetek nove kampanje oddajanja zbirnih vlog za ukrepe kmetijske politike za leto 2014. V nadaljevanju vas želimo seznaniti z nekaterimi novostmi ter opozoriti na nekaj pomembnih rokov in aktivnosti, ki jih je potrebno izvesti še pred začetkom vnosa zbirne vloge. 

 

Tabela - roki v prilogi


Urejanje podatkov v registru kmetijskih gospodarstev (vris GERK-ov, spremembe nosilcev KMG, trajni nasadi …)

Pred oddajo zbirne vloge priporočamo vsem vlagateljem, da v registru kmetijskih gospodarstev (RKG) preverite pravilnost vrisa GERK-ov na svojem kmetijskem gospodarstvu.

Vsi, ki imate dostop do interneta, lahko to najlažje naredite kar doma preko spletnega pregledovalnika (http://rkg.gov.si/GERK/WebViewer/). Dostop do vaših podatkov je mogoč z vpisom vaše KMG-MID številke. Kdor doma oz. pri sorodnikih ali sosedih nima možnosti za dostop do interneta, lahko pregled svojih GERK-ov izvede na upravni enoti ali na kmetijski svetovalni službi.

 

Pri pregledu bodite pozorni, da so na letalskih posnetkih meje vaših GERK-ov pravilno izrisane glede na dejansko stanje v naravi. Iz GERK-ov je potrebno izločiti ceste, dvorišča, jarke, razna nasutja gradbenega ali kakšnega drugačnega materiala, na novo zgrajene objekte, zaraščene površine ipd., javiti spremembe rabe (njiva, travnik, trajni nasad …), odjaviti zemljišča, ki jih ne uporabljate več, in odpraviti vse preostale nepravilnosti na GERK-ih.

 

Do plačil tudi niso upravičene površine, na katerih se sicer lahko pasejo živali, vendar so preveč poraščene z drevjem in grmovjem oz. imajo prenizko pokrovnost travinja (npr. gozd, zemljišča v zaraščanju, skalnate površine, izkrčene površine, na katerih še ni vzpostavljena ustrezna pokrovnost travinja).

 

Posebej opozarjamo, da naj se na zbirno vlogo ne daje zahtevkov na zemljišča, kjer še ni vzpostavljena kmetijska raba oz. vlagatelji niste zares popolnoma prepričani, da bo ob začetku rastne sezone kmetijska raba vzpostavljena.

 

Z administrativnimi kontrolami je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) za nekatera kmetijska gospodarstva odkrilo neurejeno stanje v RKG (neusklajenost GERK-ov z dejansko rabo, neurejeni podatki o nosilcu, neurejeni podatki o trajnih nasadih itd.). Nosilci teh kmetijskih gospodarstev ste bili o tem pisno obveščeni na obvestilu »o odvedeni akontaciji dohodnine« s strani ARSKTRP. Izpis morebitnih napak v RKG lahko vsak nosilec pogleda tudi v že prej omenjenem spletnem pregledovalniku, kjer se vam levo spodaj pod seznamom GERK-ov izpišejo morebitne napake na kmetijskem gospodarstvu. Tudi če tu ni navedenih napak, je skrben pregled vrisanih GERK-ov vseeno potreben!

Če se izpiše opozorilo o neusklajenih podatkih, jih morate na upravni enoti obvezno uskladiti vsaj en dan pred vnosom zbirne vloge, sicer vnos vloge ne bo mogoč.

 

Ker se bo kampanja za vnos zahtevkov začela v naslednjih dneh, pozivamo vse vlagatelje, da s pregledom svojih podatkov v RKG ne odlašate in se v primeru potrebnih dopolnitev pravočasno dogovorite za ureditev le-teh na pristojni upravni enoti.

 

 

Zbirna vloga za leto 2014 mora biti elektronsko izpolnjena in oddana na ARSKTRP. Dostop do aplikacije za elektronski vnos vlog je možen s prijavo v sistem elektronskega poslovanja na ARSKTRP, za kar je potrebno pridobiti digitalno potrdilo kvalificiranega overitelja (certifikat), s katerim vlagatelj vlogo tudi varno elektronsko podpiše.

 

Pomoč pri oddaji zbirnih vlog bo na Kmetijski svetovalni službi Celje potekala po sistemu naročanja.

 

Na naročeni termin za pomoč pri izpolnjevanju zbirne vloge vas prosimo, da prinesete sledeče dokumente:

- zbirno vlogo in ostale zahtevke za leto 2013,

- v primeru, da pride namesto nosilca kmetije na izpolnjevanje zbirne vloge pooblaščenec, mora le-ta prinesti dve originalno podpisani navadni pooblastili, katerega obrazec lahko prejmete pri kmetijskih svetovalcih ali pa ga poiščete in natisnete s spletnih strani ARSKTRP ali KGZS,

- seznam vseh živali na dan 1. februar 2014,

- izmere posameznih poljin (površine in razdalje) za posamezne GERK-e njiv, na katerih gojite več vrst rastlin,

- odločbo o obveznostih KOP-a, če je kmetijsko gospodarstvo vključeno v KOP,

- če ste vključeni v program KOP, prinesite za vse GERK-e, kjer uporabljate mineralna gnojila:

izdelane gnojilne načrte na podlagi veljavnih analiz tal in

veljavne analize tal (za leto 2014 so veljavne analize tal izdelane po 1. 1. 2009),

- če ste vključeni v podukrepe ZEL, SOR, NEP, IPL, KOL oz. VVO, za katere ste dolžni imeti izdelano zasnovo kolobarja, s seboj prinesite zasnove kolobarja za vse GERK-e, na katerih izvajate navedene podukrepe (pri podukrepu IVR je obvezen več kot triletni kolobar, ki se izkazuje skozi evidence oziroma pretekle zbirne vloge),

- v primeru izvajanja podukrepa reja avtohtonih in tradicionalnih pasem domačih živali (PAS) seznam živali z identifikacijskimi številkami,

- v primeru spremenjenega transakcijskega računa kartico oziroma knjižico novega transakcijskega računa,

- zadnji izpis iz Centralnega registra govedi (CRG), če ga vlagatelj ima,

- ažuriran register govedi na kmetijskem gospodarstvu (rumena knjiga),

- v primeru oddaje živinskih gnojil je potrebno imeti podatke o prejemnikih gnojil ter vrsto in količino oddanih gnojil,

- podatek o individualni referenčni količini mleka za tekoče leto,

- ostale dokumente o kmetijskem gospodarstvu, ki bodo lahko v pomoč pri izpolnjevanju vloge in zahtevkov (odločbo o dodelitvi oziroma prenosu plačilnih pravic, zapisnike kontrolorjev, zadnji izpis o urejenih GERK-ih iz registra kmetijskih gospodarstev, odločbe o prejetih plačilih za preteklo leto, morebitne še nerešene pritožbe na odločbe …).

 

 

Ne odlašajte z vnosom vloge na zadnje dni

Kljub temu da je rok za oddajo zbirnih vlog daljši od dveh mesecev, je potrebna na kmetijski svetovalni službi dobra časovna organiziranost, zato se tudi letos na vas obračamo s prošnjo, da z oddajo zbirne vloge ne odlašate. Z upoštevanjem tega lahko pripomorete k lažjemu načrtovanju in razporejanju dela kmetijskih svetovalcev ter k zmanjšanju obremenitve v zadnjih dneh. Zato vas pozivamo, da se za termin izpolnjevanja in oddaje vlog čim prej dogovorite z vašim kmetijskim svetovalcem.

 

 

Vesna Mazej Ušen, univ. dipl. inž. zoot.
KGZS - Zavod CE

(vir: povzeto po članku v Zeleni deželi, avtor dr. Jernej Demšar)


Oglejte si tudi