Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Folklora na vasi

V Novi Cerkvi so se 6. maja predstavile folklorne skupine v organizaciji TD Nova Cerkev. Že sam naslov »FOLKLORA NA VASI« pove, da bo pestro popoldne in da bo kaj videti. In res je bilo tako. Navdušili so otroci OŠ Vojnik, domači nastopajoči in gosti.
FS OŠ Vojnik

Člani FS OŠ Vojnik so najmlajši člani letošnje prireditve Folklora na vasi v Novi Cerkvi.  Otroci OŠ Vojnik, ki sicer obiskujejo 6., 7., 8. in 9. razred, plešejo in ohranjajo slovensko ljudsko izročilo pod vodstvom gospe Milanke Kralj. Na prireditvi so se predstavili s spletom zahodnih štajreskih plesov.

 

FS Socka

FS Socka deluje kot najmlajša sekcija Kulturnega društva Socka, ki je nastala leta 2011 na pobudo gospe Ivanke Koprivnik. Trenutno pleše v skupini 7 parov, spremljata jih harmonikaš in klaritenist. Plešejo vzhodnoštajerske plese.

 

FS Vransko

FS Vransko deluje v okviru društva, ki je bilo ustanovljeno leta 2006. Njihovo poslanstvo je posvečanje plesu, petju ter ohranjanju ljudskih običajev. Skupina se udeležuje vseh območnih in medobmočnih srečanj folklornih skupin v Sloveniji, prav tako gostujejo v tujini. FS Vransko pleše predvsem štajerske plese.

 

FS Galicija

FS Galicija deluje že več kot pet let. Člane povezuje veselje do plesa, petja in slovenskega ljudskega izročila, ki ga predstavljajo po vsej Sloveniji, nekdanji Jugoslaviji in tudi Evropi. Prvi splet, s katerim se je skupina predstavila, je bil Belokranjski splet. Njihov repertoar pa so kasneje dopolnili tudi s štajerskimi plesi – večinoma s plesi zahodne Štajerske.

 

FS Ponikva pri Žalcu

FS Ponikva deluje v okviru KD Ponikva pri Žalcu. Prve vaje segajo v leto 1996. Želja ustanoviteljice je bila obujati in poustvarjati ljudsko izročilo iz preteklosti – šege, navade, običaje, viže, pesmi, plese in jih prenašati na mladi rod. Skupina nastopa na raznih kulturnih in zabavnih prireditvah v kraju, v občini, na mednarodnih festivalih ter v televizijskih oddajah. Njihov repertoar zajema prekmurske, belokranjske, kozjanske, gorenjske ter koroške ohcetne plese.

 

FS Kebelj

FS Kebelj deluje od leta 1997. Plešejo predvsem štajerske plese in pojejo ljudske pesmi. Člani nosijo noše iz konca 18. stoletja, začetka 19. stoletja. Prav za te noše je bila leta 2007 narejena tudi raziskava s pomočjo znane etnologinje ga. Marije Makarovič. Člani FS Kebelj nastopajo tako v Sloveniji kot v tujni, na porokah ter na raznih prireditvah.

 

 

                                                                                                                                                     Jure Vovk

Oglejte si tudi