Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Žur od jutra do jutra

Na Frankolovem smo prvi vikend v septembru pošteno žurirali. Od jutra do jutra. Ne verjamete? Imeli smo namreč kar dva žura: golaž žur v organizaciji Turističnega društva, ki se je pričel v soboto zjutraj, nadaljevali pa z rock žurom v organizaciji Mladinskega društva, ki se je za tiste najbolj vztrajne končal v nedeljo zjutraj.
Po vročem poletju smo se 1. septembra zbudili v bolj hladno in deževno jutro, ki že naznanja jesen, konec brezskrbnih počitniških in dopustniških dni.  Čeprav je bil dež,  ki je padal na suho, žejno  zemljo že zelo, zelo potreben, člani TD Frankolovo nad njim nismo bili ravno navdušeni. Za ta dan smo namreč načrtovali 2. golaž žur, ki smo ga izvedli v parku pri Graščini.

 

20 kuharjev je zavihalo rokave in po začetnih formalnostih in dobljenih sestavinah vzelo v roke kuhalnice ter vse potrebno za pripravo te zanimive jedi. Kolikor kuharjev, toliko receptov, bi lahko rekli, ampak po dva in dva sta se morala uskladiti, kako bosta v 180 minutah pripravila najboljšega. Zanimivo, kako iz istih sestavin, seveda z dodatkom začimb, nastane toliko okusov.  V kotličkih je kmalu začelo vreti in brbotati, kmalu pa se je začel širiti tudi omamen vonj, ki je naznanjal, da vsebina v kotličkih postaja čedalje boljša.

 

Pet ekip je bilo iz Frankolovega: Davor Kuzman in Aleš Robič sta se trudila za PGD, za TD sta se kljub dežju potila Bogdan Lilija in Mojč Čerenak, Dragica Mlinar in Jožica Kuzman za Talon,  Janko Gorenak in Danilo Novak za Gostišče Turist, za Veselkovo ulico (tam verjetno živijo samo veseli ljudje) pa Franci Noner in Vidko Pinter.  Iz Nove Cerkve je prišlo v goste TD, ki sta ga zastopali Silvana Jakop in Mira Štokovnik, iz Vojnika predstavnika Vinogradniško vinarskega društva Ivan in Slavica Majcen  ter ekipa Pri vročem kotličku – Zdenko Vrenko s pomočnico Martino Teržan. Prišli sta tudi članici kmečkih žena iz Keblja Marica Zupanc in Anica Mušič, imeli pa smo tudi ekipo študentov (razveseljivo, da tudi mladi negujejo kuharsko tradicijo), za katero sta kuhala Miha Kos in Matej Rauh. Pisana druščina, ni kaj.

 

Delo skupin pa je budno spremljala strokovna komisija v sestavi: Edi Kužner, Franci Korošec in domačin Zoran Kovačevič. Imeli so resnično težko delo, saj so se vse skupine maksimalno potrudile. Najboljši golaž sta skuhali članici TD Nova Cerkev, drugo mesto sta zesedli članici Talona in tretje članici ekipe iz Keblja. Prvi trije so prejeli medalje in domač kruh, vsi pa priznanja, lesene deske za rezanje salam ter lepe predpasnike.

 

Zahvaljujemo se vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi našega 2. golaž žura: vsem sodelujočim skupinam, Mizarstvu Podgoršek, Hildi Goršek, Lojzki Operčkal, Petru Stermeckiju, Niku in Urbanu, ocenjevalni komisiji ter vsem našim članom, ki so se ponovno potrudili in vsak po svojih zmožnostih sestavili mozaik prireditve v celoto.                                                                                              

Takšna tekmovanja bogatijo naše kulinarične izkušnje, spodbujajo druženje in spodbujajo ljudi, da  tudi v kuhinji vedno nadgrajujejo stara znanja z novimi.

Utrip prireditve najdete v slikah, objavljenih na facebooku TD, naslednje leto pa ponovno nasvidenje.

 

                                                                                                  Predsednica TD                                                                                                 

                                                                                                  Irma Blazinšek

 

Oglejte si tudi