Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Vino Vojničan je blagoslovljeno

Tudi vojniški vinogradniki so se pridružili številnim krajem v Sloveniji ter organizirali VIII. MARTINOVANJE (blagoslov mladega vina; nekje pravijo, da je to jesenski pust).
Pred rekordnim številom obiskovalcev je letos v šotoru kot pretekla leta blagoslov mladega društvenega vina VOJNIČAN opravil domači župnik Anton Perger. Pomagal mu je pater Andrej Koch, doma iz daljne Poljske. Obred sta kot vedno opravila na kratek, jedrnat in zanimiv način. S hvaležnostjo tudi napišemo, da domači župnik pri mašah redno obvešča o aktivnostih vojniških vinogradnikov ter nikoli ne pozabi omeniti slogana društva

Pij malo, pij dobro!  HVALA!

 

V društvu posvečajo veliko pozornosti pravilni porabi – uživanju žlahtne vinske kapljice. Zato so društveno vino VOJNIČAN natočili vsem obiskovalcem samo v primerne vinske kozarce, opremljene z društvenim znakom.

 

Posebna atrakcija pa je bila izvedba II. tekmovanja v pripravi zelo stare jedi – ričeta. Sodelovale so ekipe: Pri vročem kotličku, Bogdan Lilija, Planinsko društvo Vojnik, Društvo upokojencev Vojnik, Turistično društvo Nova Cerkev, Arclinski fantje, Vinogradniško društvo Vojnik, Društvo Dobra volja ter Folklorna skupina Blagovna. Ričet je bil res odličen, saj ga je vse prehitro zmanjkalo. Komisija je imela težko delo. Za velikega poznavalca kulinarike, še posebej začimb, se je presenetljivo pokazal župnik pater Koch s Frankolovega. Kaj pravite gospodinje na to ?! Prvo mesto je komisija prisodila ričetu ekipe Turističnega društva Nova Cerkev, drugo mesto pa ekipi Planinskega društva Vojnik. Tretje mesto je dosegla ekipa Društva Dobra volja iz Pristave. Vsem ekipam veljajo iskrene čestitke.

 

Za dobro voljo so poskrbeli starosta vojniških glasbenikov, neumorni Franci Zeme, Folklorna skupina Blagovna in Arclinski fantje. Neuničljiva napovedovalka Polonca Marzel pa je bila spet v svojem »elementu.«

 

Skrbni organizatorji so veseli, da so se društvene javne prireditve tako lepo »prijele.« Lep obisk je za njihov večdnevni trud najlepša nagrada.

 

V letu 2013, ko bo društvo praznovalo 10. obletnico delovanja, pa jih čaka še veliko dela in skrbi.

 

 

Pij malo, pij dobro!                                                          

Pavle Leskovar   

Foto: J.Vovk                                          

 

Oglejte si tudi