Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
4°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Dr. Igor Praznik - v ambulanti že 30 let

Vojniškega zdravnika Igorja Praznika, dr. med., specialista splošne oz. družinske medicine, pozna domala vse prebivalstvo naše občine. Kako ga ne bi, saj je večina občanov vsaj enkrat v 30 letih poiskala njegovo pomoč, sprva v ambulanti v ZP Vojnik (ko je veljal takšen sistem, da so pacienti prišli do razpoložljivega zdravnika), od leta 1994 dalje pa v njegovi zasebni ambulanti in morda celo v dežurni ambulanti v ZD Celje. Njegova prepoznavnost sega še veliko dlje, saj ves čas aktivno deluje v slovenskih zdravniških in zdravstvenih organizacijah, v zadnjem času pa je poleg poklicnega dela tudi politično aktiven občan.

Dr. Praznik se je v Zdravstvenem domu v Vojniku zaposlil kot mladi zdravnik natanko pred 30 leti. Pravi, da je to sicer dolga doba, ki pa je hitro minila, ker ima zdravniški poklic in svoje delo zelo rad. Delo z ljudmi, od otrok do starostnikov, je od vsega začetka pestro in zanimivo. To je bil tudi razlog, da se je odločil ostati ambulantni zdravnik, zaradi česar je opravil specializacijo iz splošne medicine in ne iz interne, kot je imel sprva v načrtu. Ob »pregledu« prehojene poti ugotavlja, da je bilo delo v prvih letih precej drugačno od današnjega. Vsak zdravnik je opravil bistveno več hišnih obiskov, v povprečju od 50 do 80 na mesec, saj ni bilo telefonov, tudi prevozov je bilo manj. Zaradi skokovitega razvoja telekomunikacij, ima danes bistveno več telefonskih stikov in posledično je manjkrat treba obiskati bolnike na domu. Pacienti so zahtevnejši, bolj razgledani in bolj osveščeni kot pred desetletji in dodaja, »da je to pozitiven premik v zdravstveni stroki, ki v vseh teh letih daje velik poudarek preventivnemu ambulantnemu delu in zdravstveni vzgoji, zaradi česar danes hitreje odkrivamo nekatere  bolezni. To je izredno pomembno, zlasti pri boleznih srca in ožilja in pri vseh vrstah rakov, saj so ravno te bolezni v porastu. Vedno več se ukvarjamo s starejšo populacijo, ki potrebuje pogostejšo medicinsko oskrbo in tudi število le-te ves čas narašča. Vsakega pacienta je treba individualno obravnavati. Zdravnik mora za uspešno zdravljenje pridobiti prave informacije, za kar je, glede na vrsto bolezni in značaj bolnika, potreben zelo različen čas. V slovenskem zdravstvu velja nekakšen normativ, 7 minut za enega, vendar je v praksi popolnoma drugače. Lažje pridobivanje informacij o pacientu pa nam na drugi strani do neke mere omogoča izbira družinskega zdravnika, saj že desetletja skrbimo za celotne družine in v bistvu paciente dobro poznamo. To pa ne izključuje občasnih presenečenj, ko ljudje svoje obremenitve (zlasti psihične, alkohol v družini ipd.) zamolčijo.«

 

Iz stare trške hiše nasproti ZP Vojnik, kjer je pred 16-timi leti začel delovati kot zasebni zdravnik s koncesijo, so se letos preselili v večje in udobnejše ter za bolnike prijaznejše prostore (v poslovno-trgovskem centru Kmetijske zadruge Celje), pri supermarketu TUŠ v Vojniku. »Vsa leta delava v teamu s sestro Tamaro Stropnik, pri meni je opravila specializacijo iz družinske medicine dr. Pekarovič Džakulin Vesna, drugega strokovnega kadra pa do 1. septembra 2011 nismo imeli. Zdaj se nam bo v polovičnem delovnem času pridružila diplomirana medicinska sestra za delo v referenčni ambulanti družinske medicine. Prednost zasebne ambulante je v lažji organizaciji dela, pristop do oskrbe bolnikov, vključno z laboratorijskimi storitvami, je drugačen, predvsem pa so čakalne dobe v čakalnici bistveno krajše od tistih izpred leta 1994«, pojasnjuje dr. Praznik razloge za zasebno opravljanje zdravstvene dejavnosti. »Za dobro delo in posledično zaradi ohranjanja licenc se moramo tako zdravniki kot medicinske sestre nenehno dodatno izobraževati, vendar zaradi tega ne sme trpeti redno delo v ambulanti. Razen nujnih primerov nas vse počaka, zato je ustaljen 8-urni delavnik v zdravstvu utopija«.

 

Naš zdravnik uspešno in s predanostjo opravlja svoje delo že polna tri desetletja. Ker je rezultat zdravljenja odvisen tudi od dobrega sodelovanja bolnika, mu prav tega želimo tudi v prihodnje.

 

                       

                                                                                                                     Sonja Jakop

Oglejte si tudi