Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Klopca ljubezni na Mrzidoli

Mrzidola, kot jo imenujejo domačini, je v Gradišču pri Zlatečah v gozdu, imenovanem Mrzidola, in je priljubljena točka za pohod, saj so poti dosegljive vsem generacijam, tudi otrokom. Do vrha je dostopna pešpot z vseh koncev – s strani Socke, Nove Cerkve, Zlateč, Homca, Landeka in Vizor. Do vrha so prepletene gozdne ceste in poti, pohodnik pa ima možnost prehoditi razdaljo dveh ali petih kilometrov.
Ideja o klopci ljubezni se je porodila med člani Športnega društva Socka pred dvema letoma, saj so v manjšem številu v začetku leta 2017 začeli z novoletno zaobljubo o medsebojnih tekmovanjih, kolikokrat bodo v celotnem letu prispeli do vrha. Za leto 2017 so si postavili številko 125 vzponov, v letu 2018 so imeli premor in v letu 2019 načrt povišali na 150 vzponov. Med temi pohodi se je porodila ideja o klopci, ki bi pristajala na vrhu.

 

Po dveh letih se je začela ideja uresničevati, člani društva so darovali les in material, klopco je izdelal Igor Špegelj, napis na klopci pa lastnik gozda Denis Štimulak, ki tudi podpira tovrstno dejavnost. Poleg klopce je na novo postavljena tudi skrinjica, izdelana s strani Jerneja Steničnika, kjer najdemo knjižico Planinske zveze Slovenije, v katero se pohodniki lahko podpišejo. V skrinjici najdemo tudi zvezek, kamor lahko pohodniki vpisujejo lepe misli in hkrati preberejo misli drugih.

 

Odprtje postavljene klopce je bilo v ponedeljek, 22. aprila 2019, ob 15. uri. Športno-kolesarsko društvo Nova Cerkev je organiziralo pohod s strani Nove Cerkve, Športno društvo Socka s strani Socke, srečanje na vrhu Mrzidole pa je bil povod za odprtje klopce ljubezni, kjer je bilo zbranih čez 50 podpornikov ideje. Člani športnega društva in krajani Socke so poskrbeli za hrano, pijačo in sladke dobrote, za kar gre še posebna zahvala. Ob tem se je izrazila želja, da bi bila Mrzidola vedno obiskana v čim večjem številu, za ohranjanje prijateljstva in ljubezni do športa pa bi se pohodniki srečevali vsako leto na velikonočni ponedeljek ob isti uri, ne glede na vremenske razmere.

 

Ob koncu naj vam razkrijem še pomen postavitve klopce ljubezni: klopca izkazuje ljubezen do narave in športa. Če pa bodo na njej sedeli oz. počili tudi ljudje, ki se imajo radi, pa bo še dodatno služila svojemu namenu.

 

Tekst: Tanja Čretnik

Foto: Klara Suhadolc

Oglejte si tudi