Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Poet, slikar in glasbenik

Kadar vas bo pot zanesla med mostovoma čez reko Hudinjo v Vojniku, boste videli obnovljeno, preko 200 let staro hišo. Njeno notranjost na obokanem stropu krasijo čudovite reprodukcije motivov Michelangelovih fresk iz Sikstinske kapele.Tukaj si je ustvaril dom in tu živi z družino poet, slikar in glasbenik Sandi Petrej, ki pravi, da je njegov najljubši ustvarjalni podvig način življenja, ki ga živi.
Sandi je aktiven v več društvih in sekcijah; je županov nagrajenec, dobrodelnež in ljubitelj živali. V domačem kraju deluje v TD Vojnik, KUD France Prešeren Vojnik in pri projektu Božični Vojnik. Je ustanovni član Športno-kinološkega društva Alternativa Vojnik in vodja prostovoljne dobrodelne skupine pod imenom »Skupaj Zmoremo Več«. Je ustanovitelj in urednik Multimedijskega portala Vojnik in foto skupine Lepote Vojnika. Prostovoljno ureja FB strani Vinogradniško-vinarskega društva Vojnik in Turističnega društva Vojnik, kjer je soustanovitelj nove sekcije Starodobnih kolesarjev Vojnik. 


Glasbeni talent položen v zibelko 

Z glasbo je v stiku že od malih nog, saj je že kot 4-letni fantič spremljal in opazoval vaje ansamblov njegovega strica, ki je bil profesionalni glasbenik. Glasbene gene je podedoval tudi po očetu, ki je deloval v znameniti Maledolski godbi na pihala.

Svojo glasbeno pot je začel s prvim velikim nastopom na prireditvi »Pokaži, kaj znaš« v Dobju leta 1985. Nato so prišla mladostniška leta in čas za prvo glasbeno skupino, ki je nastala že v srednji šoli. V obdobju od leta 1990 do 1996 je doživljal prave »rocknroll« dogodivščine z ustanovljeno rock skupino 501. Veliko so igrali po tedanjih klubih in diskotekah širom po Sloveniji. Vrh svojega glasbenega delovanja pa so dosegli s turnejo z legendarno skupino Šank Rock. V tem obdobju so se z lastno avtorsko glasbo uspešno uvrstili tudi na Slovenija Rock Festival. Kasneje so člani skupine ubrali vsak svojo pot. Del njihove zasedbe danes deluje v rock skupini Poweršok.

Sandi je po dokončanju diplome opravil pripravništvo in po nekaj letih »klasičnega« službovanja spoznal, da ga srce premočno vleče nazaj k glasbi. Tako je službo povsem zamenjal za glasbo. Preživlja se z glasbeno produkcijo, organizacijo prireditev in predvsem z glasbenimi nastopi od Dunaja do Splita. Je multiinštrumentalist in pevec, kar mu pride zelo prav pri studijskem delu in aranžiranju avtorskih del za druge ali lastne projekte. Glasbeno se je izobraževal na klavirju in v solopetju v Sloveniji, znanje glasbene produkcije in inženiring zvoka pa brusi na Audio Institute of America v San Franciscu. Ostale inštrumente, ki so ga navdušili, je enostavno "posvojil" s svojim talentom.

Pri ustvarjanju ga močno podpira življenjska sopotnica Karmen, s katero sta se spoznala leta 1990. Po poroki sta se jima rodila dva čudovita otroka.


Novost na glasbenem področju?

V zadnjem obdobju glasbenega ustvarjanja se je zaljubil v »orglice«. Z ustno harmoniko se je uspešno predstavil na številnih mednarodnih festivalih doma in v tujini.

Največ mu pomeni udeležba na Svetovnem prvenstvu (Accordion Olympics 2016), kjer je dobil zlato oceno in osvojil absolutno 3. mesto v kategoriji Jazz/Pop.

Ustvarjanje na orglice je letos februarja, natanko na svoj rojstni dan, okronal še s prvo samostojno ploščo SANDER BLUES, na kateri je moč slišati devet avtorskih del. Glasbeni album in vse instrumente v avtorskih skladbah je v času epidemije koronavirusa v celoti posnel sam. Vse skladbe so posnete v domačem Vojniku – Produkcijska Skupina Bravo. Ploščo uspešno promovira predvsem izven Slovenije. Digitalni album lahko kupite ali poslušate na internetni strani: sanderblues.bandcamp.com

Strasten slikar

Sandi neskončno uživa tudi v slikarstvu. Ko si oddahne z glasbo, ga slikanje odpelje v čisto nov svet. Trenutno je pristal v abstrakcijah, kjer izraža svoja občutenja in podaja na platna svoja spoznanja svetovnih nazorov. Skozi slike komentira dogajanja v svetu in družbi okoli nas.

Sodeloval je pri mnogih razstavah in kolonijah, kamor ga povabijo. Tudi dobrodelni projekti skozi slikarsko ustvarjanje mu tudi niso tuji in eden izmed takšnih je bil tudi razpis na mednarodni slikarski natečaj ob 400-letnici knežjega kamna. Kot zanimivost naj povemo, da je njegovo delo »Konjenik« tam izginilo neznano kam skupaj s ostalimi akademskimi deli ostalih slikarjev mednarodnih razsežnosti in mu je to trenutno najbolj dragoceno in iskano delo v njegovi slikarski karieri. Dobra slika mora imeti za sabo tudi dobro zgodbo, pravijo ... in ta jo zagotovo ima.

Med čisto zadnjimi podvigi je njegovo umetniško delo acryl na platnu »SAVE THE WORLD« na znamenitem EX-TEMPORE Piran. To delo bo najverjetneje, kot pravi sam, ob priliki namenil v dobrodelne namene.


Poezija

Poezijo ustvarja na valovih sreče in žalosti. Večkrat vstane ponoči, vzame list in svinčnik ter zapiše, kar mu narekuje navdih. Ugotovil je namreč, da najlepši verzi do jutra v sanjah zbledijo in se ne vrnejo nikoli več. Njegova žena se je na to nočno delo že privadila in ga niti ne sprašuje več, kam in zakaj gre.

V času pandemije, ko ni bilo glasbenih nastopov, je izkoristil priložnost in zbral vse svoje pesniške zapise. Nastalo je tudi veliko novih verzov, ki jih sedaj ureja in pripravlja, da kot prvenec izidejo v knjižni tiskani obliki.

Če si zaželite dobre glasbe in bi radi popestrili vaš nepozaben dogodek, priporočam, da pokličete Sandija (041 729 410) in si rezervirate datum.

 

Tekst: Nuša Lilija

Foto: Srečko Sentočnik, Julijo Kovač, osebni arhiv

Oglejte si tudi