Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Občina Vojnik končala projekt Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Savinje

Novinarska konferenca ob končanju del na območju Občine Vojnik v sklopu operacije Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Savinje – Občina Celje, Štore, Vojnik. Vodja projekta: Vesna Poteko, mag.. Občina Vojnik je končala projekt »Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Savinje – Občina Celje, Štore, Vojnik«.
Mestna občina Celje, Občina Vojnik in Občina Štore so do konca leta 2022 sledile planu izvajanja evropskega projekta Odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda v porečju Savinje. Do sedaj so skupaj zgradile 70 odstotkov kanalizacijskega omrežja in uredile 73 odstotkov hišnih priključkov. Občini Vojnik je uspelo do konca leta popolnoma končati projekt in kar 73 vojniških stavb bo spomladi že lahko priključenih na novo urejeno kanalizacijsko omrežje.

Vrednost do sedaj izvedenih del znaša nekaj več kot 4,6 milijona evrov brez DDV.

Pri skoraj 8,3 milijona evrov brez DDV ocenjenem celotnem projektu, v katerem sodelujejo Mestna občina Celje, Občina Vojnik in Občina Štore, želijo z ustreznim odvajanjem in čiščenjem komunalnih odpadnih voda zmanjšati količino direktnih izpustov v okolje.

Občini Vojnik je uspelo v popolnosti zaključiti projekt. Za en odstotek je celo presegla dolžino vgrajenih cevi od predvidenih, s čimer je občina pridobila za 24 odstotkov večje število hišnih priključkov. Na novo kanalizacijsko omrežje se bo lahko priključilo 73 enot, kar močno presega projektirano stanje. Načrtovanih je bilo 59 enot. Povečanje je nastalo zaradi nekaterih novogradenj.

V Občini Vojnik je izvajalec zgradil dobra 2,9 km kanalizacijskega omrežja. Končani so vsi štirje podprojekti: kanalizacija aglomeracije Vojnik v dolžini nekaj več kot 2 km, kanalizacija Arclin pri Elektru Vojnik v izmeri 152 m, kanalizacija Desni breg ob Hudinji v izmeri 290 m in kanalizacija OPPN Žgajner v izmeri 448 m. Tudi vsa štiri uporabna dovoljenja so pridobljena, kar pomeni, da se bodo posamezne enote že lahko priključile na zgrajeno omrežje. Upravljavec omrežja je podjetje VodovodKanalizacija, javno podjetje, d. o. o., ki bo priključitve predvidoma izvedel spomladi.

Nosilna občina projekta, katerega cilj je celovita ureditev ustrezne infrastrukture za odvajanje komunalnih odpadnih vod za približno 2 tisoč prebivalcev treh občin, je Mestna občina Celje. V Mestni občini Celje je do sedaj vgrajenih slabih 13 km kanalizacijskih cevi, kar znaša skoraj 70-odstotno realizacijo projekta. 280 hišnih priključkov je pripravljenih, da se bodo priključili na novonastalo javno komunalno omrežje, kar je skoraj dve tretjini od predvidenih z izvajalskimi pogodbami. V celjski občini je zgrajenih tudi 6 črpališč. Za do sedaj izvedena dela je Mestna občina Celje pridobila 10 uporabnih dovoljenj. Občina Štore je do konca leta 2022 bogatejša za dobre 4,3 km novega kanalizacijskega omrežja, kar znaša nekaj več kot 60 odstotkov vsega, z izvajalskimi pogodbami, predvidenega kanalizacijskega omrežja. 92 od 117 s pogodbo predvidenih hišnih priključkov (80 odstotkov) je že zgrajenih. Pridobljena so tri uporabna dovoljenja.

Investicije so del projekta »Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Savinje – Občina Celje, Štore, Vojnik«. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v programskem obdobju 20142020. Skupna vrednost prispevka Evropske unije in pripadajoče udeležbe Republike Slovenije za to operacijo lahko znaša največ 5.896.704,77 evrov.

Tekst: Vesna Poteko

Foto: arhiv občine

Oglejte si tudi