Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Povabilo: »Trajnostni energetski krog«

Inštitut METRON, Ministrstvo za okolje in prostor RS in Razvojna agencija Savinjske regije Vas vabijo na demonstracijo

'Trajnostni energetski krog'

ki bo potekala v torek, 11. decembra, ob 14. uri v Laškem v dvorani Otročjega centra na naslovu Trubarjeva 13, 3270 Laško

Trajnostni energetski krog je celostna inovacija, s katero povežemo več že uveljavljenih in s strani Ekosklada podprtih rešitev ter dodamo nekaj novih elementov. Prve izkušnje so pokazale, da je s tako inovacijo mogoče zmanjšati celotne stroške energije v gospodinjstvu ali podjetju /kmetijskem gospodarstvu tudi do 80 %.

Bistvo trajnostnega energetska kroga je vključitev električnih vozil in njihovih baterij v lokalno električno omrežje stavbe. Z uporabo avtomobilskih baterij kot zalogovnikov v času, ko jih ne potrebujemo, lahko služijo za poravnavo konic v električnem omrežju ali pa izboljšajo učinkovitost pridobivanja elektrike iz sončnih celic. S shranjevalniki energije lahko odpravimo nihanja, povezana z obnovljivimi viri, in tak sistem lahko v poletnem času zadosti vsem energetskim potrebam nizkoenergijske stavbe.

Demonstracija se bo začela s predstavitvijo koncepta trajnostnega energetskega kroga in načina, kako ta združuje že obstoječe tehnologije za doseganje pametnejšega upravljanja z energijo. Sledil bo prikaz, kako bi lahko to uporabili praktično v obstoječih objektih ter vabilo k pristopu k pilotnemu projektu v prihodnjem letu. Predvidevamo, da bomo v okviru pilotnega projekta zagotovili tudi finančna sredstva za tiste elemente trajnostnega energetskega kroga, ki še niso podprti v okviru Ekosklada (npr. zalogovniki).

 Vljudno vabljeni!

Prosimo, da svojo prijavo potrdite na elektronski naslov razvojna.agencija@rasr.si.

Več o Inštitutu METRON in o Trajnostnem energetskem konceptu lahko najdete na www.eauto.si.

Deja Golčman, mag. ekon. in posl. ved

strokovna sodelavka

 

Oglejte si tudi