Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
8°C
JUTRI
20°C
12°C
Oceni objavo

Dr. Darij Krajčič spodbudno o državni pomoči kmetom ob obisku v Občini Vojnik

Državni sekretar na kmetijskem ministrstvu dr. Darij Krajčič je na današnjem sestanku v občini Vojnik, ki se ga je udeležil s svojo ekipo, glede škode po julijskih neurjih povedal, da bo država kmetom, ki jim je neurje v celoti uničilo pridelke, pomagala po že uveljavljenem sistemu de minimis.

Dr. Krajčič je vse prisotne seznanil s spremembami Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki bo pod določenimi pogoji državno pomoč omogočil tudi v primeru škode, ki jo je bilo mogoče vnaprej zavarovati. Že nekaj časa velja, da pri škodi na kulturah, ki jih je mogoče zavarovati, država ni intervenirala. Na sestanku je župan Branko Petre povedal, da se je Občina že lotila sanacije poškodovane infrastrukture in ocene škode na stvareh zaradi posledic neurja z dežjem, vetrom, zemeljskimi plazovi in poplavami od 17. do 25. julija 2023. V občini je po trenutnih podatkih poškodovanih okoli 250 objektov in veliko število cest.

Na sestanku je Peter Vrisk, direktor Kmetijske zadruge Celje in pobudnik srečanja, predstavil delovanje zadruge in težave, s katerimi se srečujejo kmetje v tem času. Direktor KGZS  Zavod CE Stanko Jamnik, ki pokriva območje enajstih upravnih enot in štiridesetih občin med avstrijsko in hrvaško mejo, ocenjuje, da je škode na celotnem območju nekaj več kot 24.000.000 EUR, samo v občini Vojnik je bilo poškodovanih okoli 500 ha kmetijskih kultur, škoda pa je ocenjena na 1.200.000 EUR. Največ je bilo poškodb zaradi toče, naraslih vodotokov in vetra, poškodovane kulture pa so koruza, žita, sadovnjaki, vinogradi, hmelj in travniški sadovnjaki. Na zavodu so poudarili, da so kmetje že dobili prva tehnološka navodila. Sekretar Krajčič je pohvalil tako delo lokalne skupnosti kot tudi zavoda. Vesel je, da zadruga deluje aktivno in povezovalno. 

Ob koncu sestanka so si ogledali škodo na kmetijskih površinah v Ivenci, in sicer kmetijo Landekarjevih, v Polžah kmetijo Goričanovih ter poškodovane hmeljske nasade v Vojniku. 

Zapisala:

Petra Pehar Žgajner

Oglejte si tudi