Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Božični čudež na sto in en način

Vsi se še spominjamo tisočih lučk, ki so nas pozdravile, ko smo prišli v okolico cerkve svetega Jerneja, vrveža ljudi, ki se je vil po ulicah Vojnika. Vse to je bilo del že tretjega Božičnega Vojnika, ki je tokrat s svojimi čari vabil med 16. decembrom 2017 in 2. januarjem 2018. Zdaj že tradicionalno razstavo organizirajo Občina Vojnik, Turistično društvo Vojnik, župnija Vojnik in Katoliško-kulturno društvo Ivana Šoparja.
Največjo razstavo jaslic je obiskalo toliko obiskovalcev kot leto poprej. Organizatorji ocenjujejo, da se je po ulicah Božičnega Vojnika sprehodilo 35.000 obiskovalcev od blizu in daleč. Lahko so si ogledali 70 zunanjih jaslic, ki so bile razstavljene po dvoriščih in vrtovih stanovalcev Škoflekove, Preložnikove, Kašove ulice in 130 notranjih jaslic v Jernejevem domu in v župnijski cerkvi.

 
Od Slovenije do Konga

Jasličarji so se tudi letos izkazali, saj so bile podobe svete družine iz različnih materialov in predstavljene na zanimive načine. Tako si je bilo mogoče ogledati jaslice iz stekla, testenin, papirja, filca, volne, bile so naslikane na televizijskem ekranu, iz naravnih materialov in še kaj bi se našlo. Pridne roke, ki so soustvarile Božični Vojnik, pa niso prišle samo iz domače občine, prišli so še iz drugih koncev Slovenije. Svoje poglede na čudež božiča pa so predstavili tudi jasličarji iz Hrvaške, Kanade, Nemčije, Poljske in Konga.

 

Novost maskota Hojko

Letošnjo razstavo jaslic je spet popestrila kulinarična ponudba domačih ponudnikov. Otroci so se lahko podali na ježo s poniji ali pa se fotografirali z maskoto Božičnega Vojnika, Hojkom, ki je bil tudi letošnja novost. Da dogodek postaja večji, so dokazala tudi znana glasbena imena, kot je Nuška Drašček, Neisha in Tabu, ki so zabavali obiskovalce na spremljevalnih koncertih, kjer pa je nastopilo tudi veliko domačih glasbenikov.

 

Pozitivni odzivi obiskovalcev

Predsednica turističnega društva Nataša Kovačič Stožir je povedala, da so bili odzivi obiskovalcev več kot pozitivni. »V knjigi pohval so se vrstili pohvale, občudovanja, hvaležnost in presenečenje nad prikazanimi umetninami božiča,« je povedala predsednica. Organizatorji so hvaležni vsem, ki so kakor koli pripomogli k temu, da je Božični Vojnik nastal. Za naslednje leto je Nataša Kovačič Stožir napovedala, da bo Božični Vojnik spet velik in v prazničnem in pravljičnem vzdušju, na vse podrobnosti pa bo treba počakati do decembra. 

Tekst: Klara Podergajs
Foto: Matjaž jambriško

Oglejte si tudi