Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

»Bodi drugačen, začini svet!«

Klara Bojanovič Machado je prejemnica županovega priznanja za študijske dosežke v lanskem letu. Devetindvajsetletna doktorica biotehnologije trenutno živi in dela v San Diegu v Združenih državah Amerike.
Mlada Vojničanka je svoje popotovanje po svetu začela, ko se je iz Ljubljane, kjer je študirala mikrobiologijo, odpravila na izmenjavo na Švedsko. »To je bil zame velik preizkus preživetja v marsikateri nemogoči situaciji, » je povedala Klara. Nato so sledila tri leta do doktorata, ki ga je opravila v danskem Köbenhavnu. Tam je spoznala tudi svojega življenjskega partnerja Henriqua, s katerim se je nato preselila v sončni San Diego. 

Delo jo izpopolnjuje
Tukaj je našla delo v biotehniškem podjetju Illimnia, ki se ukvarja z odkrivanjem genskih informacij, kar bo v pomoč v zdravstvu. »Vedno sem si želela iti vsak dan v službo z mislijo, da lahko izboljšamo človeška življenja.« Za študij mikrobiologije se je odločila z namenom, da odkrije nekaj velikega. Od nekdaj pa jo je zanimala tudi tujina. Vedno se ji je zdelo, da je njen svet premajhen, da si želi razširiti obzorja. »Rada imam nove izzive, druge kraje, hkrati pa sem še vedno trdno navezana na domovino,« je poudarila Klara.

Življenje v tujini ji je v izziv

Klara se je na življenje v tujini hitro navadila, čeprav od začetka ni bilo lahko: »Zanimivo je, kako odreagira človek, ko ne pozna sistema, zdravnikov, vodovodarjev, električarja, ko ni mame, da bi oprala oblačila in pripravila hrano za čez teden. Ko te nihče ne pozna in ne razume tvojih šal. Meni je to v izziv.« Našla si je prijatelje, se povsod navadila sistema, spoznala okolico in ustvarila nov »vsakdan«. Zagotovo pa je življenje v ena in pol milijonskem San Diegu drugačno kot v Sloveniji. Največje razlike so v velikostih. Velikosti hladilnika, paketov hrane, avtomobilov, ljudje so vajeni prevoziti velike razdalje do službe. Klara najbolj uživa v soncu, sončnih zahodih, bližini Mehike in dobre hrane iz celega sveta. Navdušuje jo mednarodnost mesta, ki ponuja različne izkušnje in življenjske zgodbe. To pomaga človeku razumeti in lažje sprejemati ovire v življenju. 

V mislih po znanih poteh

Domačega Vojnika Klara ni pozabila. Najbolj pogreša znane obraze, družino, hrano in domačo naravo. »Včasih zaprem oči in se peljem od Vojnika proti Frankolovem in v mislih imam prav vsak hrib in ovinek,« se spominja Klara. »Vojnik mi je dal veliko karakteristik, kot je skrb za soljudi, za naravo, željo pomagati in biti del skupine, ki dela v dobrobit ljudi. Vse to nosim s sabo povsod.« Po nekaj letih življenja v tujini pogleda na Vojnik z drugimi očmi. Mlada raziskovalka bi Vojničanom rada povedala, da so si ljudje največja težava drug drugemu. Ljudje bi bili srečnejši, če bi bolje sprejemali drugačnost in individualnost ter da bi sprejemali tuje obraze z nasmeškom in odprtih rok. »Želim si, da se ljudje ne bi počutili pod pritiskom, da morajo nekaj narediti samo zato, ker so tako vsi vedno počeli – bodi drugačen in edinstven, začini svet!« je poudarila Klara in dodala, da je pomembna skrb za naravo in recikliranje. »Če posekaš eno drevo, posadi dve na novo. Imamo le en planet, le en Vojnik.«


Še veliko neodkritega
Klara se rada vrača v domovino, je pa z življenjem v San Diegu zadovoljna. Na daljši rok se s Henriquejem želita vrniti v Evropo, da bi bila bližje družini, ljubši pa jima je tudi sistem. V Slovenijo pa bi se Klara vrnila, če bi našla zase in za moža dobro službo. »Vedno bom s sabo nosila pretekle izkušnje. Ko enkrat dlje časa živiš v tujini, nikjer nisi več čisto zares doma. Iz vsakega kraja nekaj pogrešaš, na novi lokaciji pa obožuješ,« je zaupala Klara, ki pa se zaveda, da je svet velik in je na vsakem vogalu priložnost za odrivanje neznanega.

Tekst: Klara Podergajs
Foto: osebni arhiv

Oglejte si tudi