Logo MojaObčina.si

Vojnik

JUTRI
1°C
-3°C
TOR.
1°C
-7°C
4230

Državna prvakinja

Starost: 30 let

Klub: Konjeniški klub Velenje

Trener: Matjaž Čik

Rekord: naslov državne prvakinje

Konjički: glavni konjički so konji, če ostane še kaj časa, bere.

Poklic: magistra farmacije

Želja: zdravja zase in za kobilo Greto

Cilji za prihodnost: v športu ostati na doseženi ravni in opraviti specializacijo klinične farmacije.


Teja Glavnik prihaja iz Razgorja, je magistra farmacije, lani pa je postala državna prvakinja v preskakovanju ovir v kategoriji amaterjev s kobilo Greto, ki je sicer stara 13 let, Tejo pa spremlja pravljičnih sedem. Zmaga je bila za Tejo potrditev večletnega truda. »Prvič sem šla na takšno večje tekmovanje. Bila sem neobremenjena in zaupala v naju s kobilo. Mislim, da je ravno to pripomoglo k tolikšnemu uspehu,« je povedala Teja. Tekmovanje je bilo na domačih tleh, v Konjeniškem centru Celje na Lopati, kjer Teja tudi trenira, tako je bila zmaga še slajša. Odlični pa so bili tudi v ekipnem delu v isti kategoriji.

 

Mlada ljubiteljica konj je šla na prvi tečaj jahanja pri sedmih letih. Takrat se je v konje zaljubila, naklonjenost pa še vedno traja. Pri 12 letih je pridobila še tekmovalno licenco. Tako se z jezdenjem bolj ali manj dejavno ukvarja že 18 let. »S konjem si ekipa. Ker pa je konj član ekipe, ki ne govori, je treba vzpostaviti povezavo in razumevanje,« je poudarila Teja. Poleg treningov pa je s konji še veliko drugega dela, kot je čiščenje, sprehajanje, skrb za zdravje konja in še kaj bi se našlo. Teji ježa predstavlja predvsem konjiček, ki pa ji zapolnjuje večino prostega časa. Jezdi za svoje lastno veselje in užitek.

 

S konji preživi do dve uri na dan. »Je pa to drugačne vrste delo,« je povedala Teja. »Pri konjih ne moreš misliti na nič drugega. Zahteva se stoodstotna pozornost. Zame je to kot meditacija,« je zaupala Teja, ki pravi, da tako lažje deluje tudi na profesionalnem področju. Kjer pa tudi še ni rekla zadnje besede, saj se še dodatno izobražuje za specializacijo klinične farmacije. Če ji ostane kaj časa, Teja predaja znanje tudi na mlajše generacije, saj je tudi inštruktorica jahanja. »Želim se še naprej ukvarjati s tem športom, dokler bo le šlo,« je dodala Teja.

 

Preskakovanje ovir s konji je edini olimpijski šport, ki ni ločen po spolu. Pred nekaj leti so na državnem prvenstvu, poleg ostalih kategorij, uvedli tudi kategorijo za amaterje. Ni starostne ovire, edini pogoj je, da tekmovalec vsaj eno leto prej ne tekmuje v višji članski kategoriji. Amaterji preskakujejo ovire v višini 120 centimetrov, v finalnem delu 125 centimetrov (profesionalci preskakujejo višino med 140 in 150 centimetri). 

Tekst in foto: Klara Podergajs

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij