Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Sommelierji v vinoteki Vipava

V sredo, 10. 1. 2018, je v prostorih Zavoda za turizem TRG Vipava potekalo pestro dopoldne. Društvo za razvoj pivske kulture 'Sommelier Slovenije' je organiziralo strokovno ekskurzijo. V Vinoteki Vipava so spoznavali vina vinarjev zgornje Vipavske doline. To častno nalogo nam je društvo zaupalo, ker že vrsto let dobro sodelujemo. Maja Hladnik, zaposlena v Zavodu za turizem TRG Vipava, je namreč že skoraj desetletje aktivna sommelierka, in vina ter vinske zgodbe vipavskih vinarjev v Vinoteki Vipava predstavlja domačim in tujim obiskovalcem. Številni udeleženci, žejni strokovnega znanja so se seznanjali z vinarji zgornje Vipavske doline in njihovimi vini. Pozdravil jih je Ivan Peršolja, predsednik društva, vinarje pa sta predstavila Urška Grmek iz Zavoda za turizem TRG Vipava in Davorin Škarabot, podpredsednik društva.

Vinoteka Vipava je kar pokala po šivih zaradi množične udeležbe strokovne javnosti. Svoja vina in zgodbo svoje kleti so predstavljali Burja, Branko Furlan, Guerila, Monvi, Peter Ferjančič, Posestvo Štokelj, Vina Benčina, Vina Krapež, Vinska klet Samo Poljšak. Devet naših izvrstnih vinarjev je udeležencem tečaja za sommelierje II. stopnje, podajalo svoja znanja in izkušnje in jim s ponosom predstavilo svoja vina.

Veseli smo, da so bili z dogodkom zadovoljni tako udeleženci, kot tudi vinarji in organizatorji. Z odličnim znanjem udeležencev in njihovim velikim zanimanjem so bili vinarji zelo zadovoljni in so z njimi z veseljem delili svoje praktične izkušnje in strokovna znanja o vinu. Udeležence sta navdušila vrhunska vipavska vina in predstavitev vin vipavskega vinorodnega okoliša. Po zanimivem dopoldnevu so se podali še na raziskovanje drugih primorskih vinorodnih okolišev.

Ivan Peršolja, predsednik društva, je dejal, da so izbrali zgodnje dopoldanske ure, ki so za degustacijo vin najprimernejše zaradi odpočitih čutil. Po uspešnem dogodku je pohvalil, da je bila prireditev strokovna in zelo prijetna, in da so lahko sommelierji zares uživali v raznovrstnih niansah posameznih vin glede na sorto, starost in lego vinograda, načina zasaditve oz. vzgojne oblike, zelenih del, obremenitve trsov, časa trgatve in kar je najvažnejše – karakterja vina, ki mu ga da kletar. Predstavljena so bila tudi vina pridelana po najbolj naravni poti. Pravi, da že vrsto let sledi prizadevanjem vipavskih vinarjev, ki iz leta v leto dvigujejo kvaliteto in širijo skupaj z ostalimi slovenskimi vinarji dobro mnenje o naših vinih tudi preko naših meja.

Zelo smo bili veseli njihovih pohval, ki jim dajejo vzpodbude za nadgradnjo uspešne zgodbe Vinoteke Vipava, ki je po desetih letih delovanja lansko leto zaključila z rekordnim obiskom.

Iris Skočaj,

Zavod za turizem TRG Vipava

Oglejte si tudi