Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Začetek projekta TraPri v Vinoteki Vipava

6. aprila 2018 smo Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, podjetje NAVIPRO in Zavod za turizem TRG Vipava podpisali partnerski sporazum o sodelovanju pri izvajanju projekta 'Tradicija sreča prihodnost – računalniški vid in obogatena resničnost za ohranjanje ter promocijo naravne in kulturne dediščine'. Projekt smo pridobili na podlagi javnega razpisa 'Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju – Po kreativni poti do znanja 2017 - 2020' v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 - 2020.

Namen projekta je spodbujanje krepitve sodelovanja in povezovanja visokošolskega sistema z okoljem (gospodarstvo, negospodarstvo), izvajanje modelov odprtega in prožnega prehajanja med izobraževanjem in gospodarstvom ter družbenim okoljem. Ob partnerskem sodelovanju visokošolskega zavoda z (ne)gospodarstvom bodo študentje pridobili konkretne in praktične izkušnje že med izobraževanjem. Konkretni cilj projekta je razviti prototip sistema, ki bo olajšal podajanje in prejemanje informacij ter promocijo naravne in kulturne dediščine povezane z vinogradniško in vinarsko tradicijo. Tako bo rezultat projekta prototip mobilne aplikacije, ki bo obiskovalcu Vinoteke Vipava nudila dodatne informacije o bogati tradiciji vinarstva v Vipavski dolini. Ko bo obiskovalec mobilni telefon usmeril na etiketo na vinski steklenici, bo aplikacija razpoznala vinsko sorto in mu omogočila dostop do dodatnih informacij. Steklenice avtohtonih vinskih sort bodo označene s posebnimi značkami, ki bodo na aplikaciji sprožile prikazovanje obogatene resničnosti. S tem želimo dodatno vzpodbuditi zanimanje za tradicijo naših krajev.

Veselimo se novih idej študentov in sodelovanja s pedagoškimi in delovnimi mentorji vseh partnerjev ter seveda novosti, ki bodo na podlagi tega projekta z uporabo sodobne tehnologije nastale v naši vinoteki. Študente bomo vzpodbujali ter jim nudili ustrezne pogoje, da bodo svoje delo opravili čim bolj uspešno. Tako se nadejamo, da bomo po desetletju delovanja s sodobno tehnologijo nadgradili uspešno zgodbo naše vinoteke in jo naredili še bolj zanimivo za obiskovalce.

Iris Skočaj,

Zavod za turizem TRG Vipava

Oglejte si tudi