Oceni objavo

Obilica dobre glasbe in medenjaki za praznično vzdušje

V Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina je vse leto mogoče slišati sadove vztrajnega vadenja učencev, predvsem v predprazničnih dneh pa se vrata še pogosteje odpirajo poslušalcem, mladi glasbeni talenti pa se predstavljajo tudi zunaj domačih zidov.

Sredi novembra so bili učenci glasbene šole v vlogi občinstva, saj smo gostili priznana glasbenika, saksofonista Jana Gričarja in pianistko Nežo Bregar. Predstavila sta ciklične skladbe železnega saksofonskega repertoarja in navdušila poslušalce.

Zadnji novembrski večer je bil rezerviran za koncert slovenskih narodnih pesmi v priredbah za klavir – učitelj in skladatelj Peter Pačnik je namreč izdal dve zbirki; ena je namenjena začetnikom, druga pa 'velikim' pianistom. Mladi glasbeniki so nas popeljali med zelo raznolike narodne melodije. Verjetno bi marsikdo iz občinstva zraven najraje kar zapel, ko je slišal pesmi Barčica, Čuk se je oženil, Dekle je po vodo šlo, Jaz pa pojdem na Gorenjsko, Kje so tiste stezice, Zagorski zvonovi in še veliko drugih znanih napevov. Izvajalo jih je27 pianistov; 17 učencev je prišlo iz Glasbene šole Sežana, poleg njih pa so razrede vseh štirih učiteljic klavirja Glasbene šole Ajdovščina zastopali Evelin Šega, Ema Žgavc, Danijel Vidmar, Patrik Vovk, Zala Raspor, Sofija Malečkar, Ajda Tratnik, Zora Furlan, Lea Turk in Kristina Blažko. Kot je ob koncu večera povedal avtor, so slovenske narodne pesmi tista dediščina, na katero smo lahko ponosni in smo jo dolžni negovati. Njegovi glasbeni začetki so tesno povezani z ljudskim izročilom, zato ga tudi sam želi predajati naprej; glasbene šole pa morajo biti pri tem zgled in spodbuda.

Na valovih Radia Koper sta 8. decembra v rubriki Primorski glasbeni talenti gostovala naša učenca. Novinarka in urednica Tatjana Gregorič je v studio povabila flavtistko Rebeko Koren iz razreda profesorja Gašperja Dolgana in fagotista Primoža Furlana iz razreda profesorja Marka Prijatelja. Na letošnjem Državnem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) sta namreč dosegla izvrsten rezultat – Primož Furlan je prejel zlato plaketo, 1. nagrado in posebno nagrado za osvojenih 100 točk, Rebeka Koren pa je prav tako prejela zlato plaketo in 2. nagrado. Oba sta svoj tekmovalni program tudi posnela v studiu Hendrix Radia Koper.

Harmonikarji so pod mentorstvom Karmen Krapež v decembru pripravili Praznične medenjake. Urša Bratina, Zala Fabčič, Zala Lokar in Jurij Mužina medenjakov tokrat niso pekli, pač pa so zaigrali glasbeno pravljico in po besedni predlogi Urbana Prosena postali medved Marko, zajec Zlatko, lisica Lenka in sova Silvestra. Za priredbo pravljice in glasbene vložke je poskrbela učiteljica Karmen Krapež. V torek, 13. decembra, so se najprej predstavili otrokom v vrtcu v Šempasu, v sredo pa jih je pot vodila v osnovno šolo na Otlici, kjer je mlade glasbenike poleg navdušenih otrok pozdravil sneg in pričaral popolno vzdušje. V četrtek so se predstavili poslušalcem v OŠ Draga Bajca Vipava, v petek pa najprej vrtčevskim otrokom v Vipavi, nato pa še učencem podružnične šole v Podnanosu. V naslednjem tednu so jih čakali novi nastopi – v ponedeljekso se predstavili gojencem centra CIRIUS v Vipavi. Njihovemu nastopu se je pridružil tudi gojenec centra Jaka Štefančič. Jaka je velik ljubitelj harmonike. Z vso svojo srčnostjo in veseljem je zaigral Mlinček Janeza Bitenca. Poslušalci so mu navdušeno ploskali inJakovo veselje je bilo neizmerno. V torek in četrtek se je kvartet harmonik predstavil še predšolskim otrokom v domači glasbeni šoli. Praznično vzdušje je zajelo vse poslušalce in nastopajoče, saj so bili ti dnevi že tik pred božično-novoletnimi prazniki. Lepo je bilo. Za nastopajoče, za poslušalce in za učiteljico, ki je skupaj z otroki ustvarjala in se trudila.

November in december sta bila bogata z razrednimi nastopi. V glasbeni šoli, kjer učenci k pouku pristopajo individualno, so taka srečanja vseh učencev in njihovih staršev prava praznovanja. Učenci se vedno lepo uredijo in se zelo potrudijo, da na odru pokažejo vse, kar znajo in zmorejo. Dvorano napolnijo ponosni starši, bratci in sestrice nastopajočih, pogosto pa se jim pridružijo še babice in dedki, strici in tete ter prijatelji.

December je že tradicionalno tudi mesec, ko glasbena šola z novoletnima koncertoma gostuje v Kulturnem domu v Vipavi in v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini, več o tem pa v prihodnji številki.

Kolektiv Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina želi vsem prijetne božične praznike, v novem letu pa nove izzive, nove uspehe in veliko ustvarjalnosti!

Katarina Vidmar, foto osebni arhiv Karmen Krapež in Petra Pačnika

 

 

 

Oglejte si tudi