Oceni objavo

Tudi pod dežniki nam je v hribih lepo

VDC Ajdovščina – Vipava in PD Križna gora skupaj na Pokljuki.

Med mnogimi aktivnosti ima pohodništvo v Varstveno delovnem centru Ajdovščina – Vipava posebno mesto. Pohod za nas ni le koristna rekreacija in gibanje v naravi. Je veselo načrtovanje, kdaj in kam bomo spet šli. Je razburljivo pričakovanje. In je dragocena oblika druženja ter sklepanja novih poznanstev. Eno od njih je še prav posebno: poznanstvo in prijateljstvo s člani Planinskega društva Križna gora iz Podkraja.

Hvaležni in ponosni smo, da so v Planinskem društvu Križna gora, ki ga vodi predsednik Dušan Plesničar, eno od naših pohodnih skupin vzeli pod svoje 'okrilje'. Že leta nas usmerjajo in vodijo po planinskih poteh. Izkušena in srčna vodnica Hermina Čuk je z nami na vseh bolj 'resnih' gorskih podvigih.

Vrhunec našega sodelovanja vsako leto predstavlja dvodnevni izlet v hribe, saj ima spanje v koči za nas poseben čar. Tudi letos smo izlet skrbno in 'ambiciozno' načrtovali. A je imelo svoje, očitno drugačne načrte tudi vreme, ki nam jo je hudomušno zagodlo. Cilj naše dvodnevne dogodivščine je bila Debela peč na Pokljuki ter planina Zajamniki. V sredo, 12. 7. 2023, smo se navkljub ne ravno najboljšim vremenskim obetom optimistično podali na pot iz Rudnega polja proti Blejski koči na Lipanci. Čeprav v njej nismo prespali, je bilo vedrenje pred dežjem v njenem zavetju nepozabna izkušnja. Tako kot hoja po hribih z dežniki.

Ob povratku v dolino nam je Dušan Plesničar pripravil ogled privatne zbirke pri gospe Simoni, domačinki z Bleda. Poleg čudovitih vezenin, ki nastanejo izpod njenih rok, nam je predstavila raznolike predmete. Prostor, kjer je bil nekoč hlev, je preuredila in ga opremila z mnogimi spominki ter iz njega ustvarila pravi mali muzej. Med dragocenimi predmeti izstopajo jaslice z vseh koncev sveta.

Veselja nad novo izkušnjo nam dež res ni mogel 'ukrasti'. Navdušenim, kako lepa je planina tudi v dežju, nam je bilo na koncu kot beli dan jasno, da se nanjo želimo še vrniti. Zato smo že sedaj trdno sklenili, da Debelo peč osvojimo prihodnje leto.

 

Oglejte si tudi