Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Oceni objavo

Večer ozaveščanja o raku na debelem črevesju in danki na Gočah

Krajevna skupnost Goče je v sodelovanju s športnim društvom Hudournik Goče 17. marca pripravila poučen večer o ozaveščanju raka na debelem črevesju in danki ter delu patronažne sestre. Beseda je tekla tudi o možnostih sodelovanja s Centrom za krepitev zdravja. Gostje so bili Klementina Štrancar, patronažna sestra, Rosana Harej, vodja Centra za krepitev zdravja Ajdovščina in Vojko Čermelj, ambasador programa Svit.

Medicinska sestra Klementina Štrancar je naprej predstavila delo patronažne sestre, ki je nepogrešljiva članica zdravstvene ekipe v družinski medicini. Za njeno delo je značilno skupinsko delo, osebni odnos, družinska usmerjenost, svetovanje in delo v lokalni skupnosti. Je nosilka zdravstvene nege, saj obravnava tako zdravega človeka kot bolnika v njegovem domačem okolju. Naloga patronažne sestre pa ni le izvajanje zdravstvene nege, ampak tudi zdravstveno vzgojno delo na terenu, kot je bil petkov večer, zato pogosto poteka v sodelovanju s krajevno skupnostjo. Zelo pomembno je sodelovanje med družinskim zdravnikom in patronažno sestro.

Vodja Centra za krepitev zdravja (CKZ) Rosana Harej je povedala, da je Center namenjen mladostnikom in odraslim, saj izvajajo številne programe vzgoje za zdravje in zdravstvene vzgoje, ki so usmerjeni v ohranjanje ter krepitev zdravja in pridobivanju zdravih življenjskih navad. Izvajajo jih strokovnjaki iz CKZ, to so diplomirane medicinske sestre, dietetiki, fizioterapevti, kineziologi in psihologi. Poudarila je, da je pomembno skrbeti za svoje zdravje in delati na preventivi, za kar je CKZ pravi naslov.

Vojko Čermelj je ambasador programa Svit goriške regije. Dvakrat je prebolel raka na debelem črevesju, zato ve, kako pomembno je zgodnje odkrivanje te bolezni. Predstavil je svojo izkušnjo obolelosti za rakom in poudaril nujnost opazovanja lastnega telesa, iskanja informacij in vztrajnosti. Natančno je opisal, kako program Svit deluje in kako poteka postopek od prejetja vabila za udeležbo do odvzema vzorcev, morebitne kolonoskopije in zdravljenja. Izpostavil je, naj se vsi, starejši od 50 let odzovejo vabilu za udeležbo v programu Svit, saj odkrivanje skrite krvi v blatu in odstranjevanje polipov uspešno preprečuje razvoj raka na debelem črevesju in danki, ki v Sloveniji velja za tihega ubijalca. Rak se tu namreč razvija dolga leta in brez opozorilnih znakov, ko pa pride do znakov, je največkrat že prepozno, saj je takrat rak že razširjen.

Po uradnem delu je sledilo druženje s pogovorom, ki je iz udeležencev potegnilo marsikatero vprašanje, na katerega so gostje z veseljem odgovorili.

Meta Furlan

 

Oglejte si tudi