Oceni objavo

Večer domačih hišnih imen na Gočah

Ob kulturnem prazniku je Krajevna skupnost Goče v soboto, 4. februarja, organizirala večer domačih hišnih imen "Kako se pri vas reče?" v podružnični šoli Goče.

Hišna imena so del naše kulturne dediščine, odraz zgodovine določene rodbine, domačije ali kraja, zato je prav, da jih poznamo. Če so se hišna imena v mestih že izgubila, pa so na vaseh še kako živa. Lep primer so prav Goče, kje domačini uporabljamo izključno hišna imena, ne pa priimkov in hišnih številk. To za priseljence in obiskovalce predstavlja zajeten zalogaj, za domačine pa vsakodnevno rabo v pogovorih in poimenovanju sovaščanov.

Goška hišna imena je v okviru zgodovinskega krožka leta 1988 popisala Erika Trobec (sedaj Trobec Marušić) za revijo Pil. Naredila je natančen popis hišnih imen s hišnimi številkami, starim priimkom, sedanjim priimkom in hišnim imenom. Hišna imena je razdelila v štiri kategorije: hišno ime glede na poklic, osebno ime, priimek in šaljivi vzdevek. Tako je nastal pregleden popis, ki je, čeprav izdelan že 35 let nazaj, še vedno veljaven.

V predstavitev hišnih imen je Anja Godnič, ki je vodila pogovor z Eriko Trobec Marušić, vključila tudi stare fotografije hiš in vaščanov ter posnetka Goč. Večer je tako starejšim obudil marsikatere spomine, mlajšim pa predstavljal pomembno okno v preteklo življenje na Gočah. Večer je s hudomušnimi ljudskimi pesmimi obarvala vokalna skupina Vogrinke, ki je lepo zajela duh tistega časa.

Meta Furlan

Oglejte si tudi