Logo MojaObčina.si
JUTRI
28°C
8°C
SRE.
24°C
13°C
Oceni objavo

V Podnanosu počastili materinski dan z izidom knjige / pesmarice 'Zgodba furje burje'

Prebivalci Podnanosa radi rečemo, da živimo v kraju, kjer poje burja in pojejo ljudje. K veselju do petja pa je potrebno navajati že najmlajše. Tako v vasi že več let deluje tudi OPZ Stanka Premrla Podnanos, ki ga vodi zborovodkinja Vida Fabčič iz Poreč, na klavirju pa njihovo petje spremlja Anja Jurca. Plod njunega požrtvovalnega, napornega, a hkrati navdihujočega dela, je tudi vsakoletna proslava ob materinskem dnevu. Tedaj se imajo priložnost tudi kot solisti predstaviti čisto vsi mladi pevci. Tako Vida Fabčič kot Anja Jurca ne zapostavljata nobenega izmed otrok, ki obiskujejo tukajšnji pevski zbor. Pravilno namreč menita, da morata v otroškem zboru najti prostor tudi iskreno veselje do petja in notranji žar mladih pevcev. Oboje smo občutili tudi poslušalci, ki smo se 24. 3. 2024 v Kulturnem domu Podnanos udeležili prav posebne literarno - glasbene prireditve.
Letošnja prireditev ob materinskem dnevu je bila vsebinsko sestavljena iz dveh delov. Drugi del je bil s tematskimi pesmicami o mami namenjen praznovanju materinskega dne. Prvi del prireditve pa je bil namenjen krstni izvedbi podnanoških pesmic in zgodb iz knjige Zgodba furje burje, avtorja Rama Cunte iz Vipave. Osnovni zgodbi, ki jo je prispeval Ram Cunta, so bile dodane besedne vsebine (besedila) pesmic in glasbene vsebine (notni zapisi melodij). Besedila pesmic, ki so bila na novo uglasbena in tokrat premierno izvajana, je prispevala Ida Semenič iz Orehovice. Besedila teh pesmic so bila objavljena že konec leta 2017 v knjigi Na prepihu Škratjedola, ki je delo treh avtoric: pod verze se je tedaj podpisala moja pesniška prijateljica in sokrajanka Ida Semenič, pod ilustracijami pa sta podpis pustili Idina vnukinja Mia Fabčič in mag. Nika Černigoj, tedaj še z dekliškim priimkom Božič.
Besedila pesmic Ide Semenič, ki so uporabljena v knjigi Zgodba furje burje, so pravzaprav tri: Mravljice, Pesem tke ljubezen v svet in Tetka furja burja. Pesmice je uglasbil in jih v notne slike postavil avtor glasbe Dominik Krt iz kraja Zgornje Stranje. Iz otroških grl so skladbice prav zares čudovito zazvenele. Skladatelju vse čestitke! Poslušalci smo bili tako nad melodijami skladatelja kot nad izvedbo mladih pevcev zelo navdušeni. Ravno tako pa je bila čudovita tudi plesno – gibalna spremljava s preprostimi izraznimi gibi otrok, ki so bili oblečeni v domiselne in prelepe kostume koscev, grabljic, mravljic, kresničk, škratkov …  Tako kot so oder poživili pisani kostumi otrok, tako tudi ilustracije Mirjam Kodelja iz Manč čudovito poživljajo besedno vsebino knjige.  
Kot pove zborovodkinja Vida Fabčič že v spremni besedi h knjigi Zgodba furje burje, je bila prav pesniška zbirka Na prepihu Škratjedola pesnice Ide Semenič največji navdih za nastanek nove knjige. Pod vtisom knjige Na prepihu Škratjedola se je Vidi Fabčič porodila ideja, da bi odlične, vsebinsko in metrično dodelane pesmice Ide Semenič uglasbili ter jih s primernim tekstom povezali v zgodbo. Osnovno besedilo avtorja Rama Cunte v knjigi opravlja več funkcij: povezuje pesmice med seboj; ohranja spomin na etnološke, zgodovinske in narečno - jezikovne značilnosti kraja; s slogom pisanja pa se avtor približuje nekdanjim vaškim pripovedovalcem zgodb in to v pozitivnem smislu.

V  spremni besedi je mogoče prebrati tudi, da bo Zgodba furje burje postala »del večje zgodbe o skupnosti, saj bomo krajani Podnanosa letos praznovali 400 – letnico posvetitve oltarja in cerkve sv. Hieronima na Nanosu ter 750. obletnico prve znane pisne omembe kraja Šembid, zdajšnjega Podnanosa.«
Čudovito uglasbenih pesmic pa v knjigo nista prispevala le pesnica Ida Semenič in skladatelj Dominik Krt, pač pa je kar nekaj objavljenih otroških skladbic tudi iz zakladnice Stanka Premrla. V uglasbitvi in v širjenju krajevne prepoznavnosti preko pesmi v svet vidim največjo vrednost knjige. Zato čestitam avtorjem in vsem sodelujočim za izid knjige/pesmarice. Naj se prepeva!
Knjiga je izšla za OPZ Stanko Premrl Podnanos, izdalo in založilo jo je Kulturno društvo Mešani pevski zbor Stanko Premrl  Podnanos, projekt pa sta sofinancirala Občina Vipava in Turistično društvo Podnanos. Knjigo je uredila zborovodkinja Vida Fabčič, ki je tudi bdela nad celotnim projektom od zamisli,  do izdaje knjige in izvedbe programa na odru domačega Kulturnega doma. Čestitke!
Besedilo Alenka Skupek, fotografije prireditve Andrej Kodelja, fotografija knjige Alenka Skupek

Oglejte si tudi