Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

"Splavaj, misel, na krilih kipečih"

Občina Vipava pripravlja za vse ljubitelje glasbeno-gledaliških del pravi poletni spektakel - Verdijevo operno klasiko Nabucco v izvedbi SNG Ljubljana. Dirigentska taktirka bo v rokah Lorisa Voltolinija. Dogodek bo v idiličnem ambientu na dvorišču dvorca Lanthieri v Vipavi, 7. julija s pričetkom ob 21. uri.

9. marca 1842 je Giuseppe Verdi v milanski Scali dočakal zmagoslavno premiero Nabucca, pripoved o babilonskem voditelju Nebukadnezarju in njegovem boju proti Izraelcem, obenem pa je Italijanom predstavljala simbol risorgimenta. Pri nas je bila prvič uprizorjena leta 1959, ponovno pa v sezoni 2000/2001, ob stoti obletnici skladateljeve smrti. Uspeh te opere temelji na ekspresivnih recitativih, ki se iztekajo v spevne arije in ansamble, in slovesnih zborih.

Ponosni smo nad dejstvom, da je v zasedbi tudi nekaj domačinov, ki bodo soustvarjali predstavo z veliko težo v opernem repertoarju. V glavni in naslovni vlogi Nabucca bomo tako lahko videli Marka Kobala, kot Ismaelle bo na vipavskem odru debitiral Matej Volk z glavno tenorsko vlogo, Aljaž Žgavc iz Budanj pa se nam bo pokazal kot Abdalo. Ostali člani zasedbe so še: Zaccaria, Juan Vasle; Abigaille, Elena Zelenskaya k.g.; Fenena, Elena Dobravec; Veliki duhoven, Zoran Potočan ter Anna, Kristina Šuster Uršič.

Za vlogo Abigaille se jim je pridružila narodna umetnica Rusije in solistka moskovskega Bolšoja sopranistka Elena Zelenskaya, rojena v Azerbajdžanu. Občudovanja vredna pevka, ki ima v svojem repertoarju največje vloge opernega opusa. Med drugim je bila tudi nominirana za najprestižnejšo gledališko nagrado v Rusiji – zlato masko – za naslovno vlogo v operi Macbeth.

Po pričevanju organizatorjev vemo, da gostiti nacionalni teater, res ni mala malica, zato so se na ta veliki dogodek še posebej pripravljali. Poslušalcem bodo tako ponudili prenovljeni prireditveni prostor, ki bo večji in izboljšan. Prav tako so k sodelovanju povabili enega najboljših slovenskih tonskih mojstrov, Danila Ženka, saj želijo, da bi vsi poslušalci imeli enako kvaliteto zvoka in da bi bilo doživljanje te čudovite glasbene klasike nepozabno za vse.

Ker so organizatorji zelo odprti za sodelovanje z domačini in lokalnimi vinarji, bo med odmorom in po končani predstavi sledila še pokušina vipavskih vin.

Karte za opero Nabucco, ki jo bo SNG Ljubljana izvajal pod zvezdami v Vipavi, bo moč kupiti na TIC Vipava ter v prodajnih mestih Eventim, kar pomeni, da bodo na voljo na vseh Petrolovih črpalkah. Cena ene vstopnice znaša 25 EUR.

Se vidimo tam!

 

AK

 

Oglejte si tudi