Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Turizem smo ljudje

V letošnjem letu smo v Ložah spremenili podobo oz. prihod v vas, postavili smo novo info tablo , portal in pozdravno tablo, ki nas pozdravi z avtobusne postaje, če prihajate iz oziroma odhajate v Vipavo. Na pozdravni tabli se nahaja nov logotip Lož, kateri predstavlja čebelji sat v sredini se nahaja naš simbol grad, na vrhu satja je na eni strani grozd na drugi pa čebela. Pod logotipom pa napis Lože kjer se cedita vino in med.

Na tabli so predstavljeni vinarji, medarji, obrtniki, znamenitosti vasi ter njena zgodovina – vse kratke informacije za turista v štirih jezikih.

Lože so gručasta vas, ki se nahaja ob vznožju Vipavskih gričev v zgornji Vipavski dolini. Spada v občino Vipava in šteje okrog 220 prebivalcev. Vas se je skozi stoletja širila in sčasoma se je oblikovalo naselje, sestavljeno iz treh delov: Srednja vas, Zadnja vas in Jamški. Nad vasjo stoji grad, katerega začetki segajo že v 12. stoletje. Skozi svojo zgodovino je grad zamenjal veliko lastnikov, o njem pa je v Slavi vojvodine Kranjske pisal celo Valvasor. Sredi 17. stoletja je bil grad prenovljen in v tej podobi, vključno s kasnejšimi prezidavami in dozidavami, ga vidimo še danes. V vasi se nahajajo tudi kapelica Matere božje, znamenje z reliefom Križanja iz 18. stoletja in spomenik padlim, ki stoji pred nekdanjo šolo. V kraju je ohranjenih več primorskih domačij iz 18. in 19. stoletja. Vas se lahko pohvali s številnimi kvalitetnimi in uspešnimi pridelovalci medu, prav tako pa so znani tudi njeni vinarji, ki dosegajo izjemne uspehe na različnih tekmovanjih v državnem in evropskem merilu. Vinogradništvo v Ložah se naslanja na stare sorte trt, kot so pinela, rebula, malvazija in zelen, v novejšem času pa ponudbo dopolnjujejo tudi številne druge sorte. Kvaliteta loškega vinarstva je delno povezana tudi s Kmetijsko šolo, ki je po drugi svetovni vojni delovala na grajskem posestvu. Vas je vključena tudi v projekt Vipavska vinska cesta.

Dobrodošli v Ložah

Melita Dolenc

 

Oglejte si tudi