Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
-5°C
SRE.
11°C
0°C

Tretja čebelarska maša v Ložah

V zadnjem času je naša avtohtona Kranjska čebela vse bolj ogrožena, zato je poslanstvo čebelarjev vsak dan bolj pomembno.

Brez čebel tudi življenja ni, zato smo njim in čebelarjem v čast imeli tretjo čebelarsko mašo v Ložah.

Poslanstvo čebeljega rodu je opraševanje različnih rastlin. Narava nagrajuje čebele za njihovo delo z medičino in cvetnim prahom, ter tako omogoča njihov razvoj in obstoj, istočasno pa ohranjanje tako rastlinskih kot živalskih vrst ter nenazadnje obstoj človeka. Med žuželkami, ki oprašujejo rastline, so na prvem mestu prav čebele. Najpomembnejše so za opraševanje sadnega drevja, saj oprašijo kar 70-80%  cvetov. Pobudnik za prvočebelarsko mašo je bil čebelar Jože Rehar iz Lož in goški župnik Ivan Furlan. S skupino požrtvovalnih in vztrajnih čebelarjev ter krajevno skupnostjo Lože smo se odločili, da bi se 26. avgusta s sveto mašo poklonili čebelam in čebelarjem ter sv. Ambroža zaprosili, da še naprej varuje njih in njihove marljive delavke. Za uvod v začetek čebelarske maše je najprej zapel oktet Sotočje, uvodni govor je pripravila Sara Furlan, ki je tudi povezovala celoten potek prireditve.

Sveto mašo je daroval župnik prelat Franc Kralj ob somaševanju župnika Ivana Furlana. Slavnostna govornika sta bila evropski poslanec g. Lojze Peterle – tudi sam navdušen čebelar in podpredsednik čebelarske zveze Slovenije g. mag.Aleš Rodman. Pri maši so sodelovali vaščani Lož, Manč in Goč. Prepeval je župnijski otroški pevski zbor pod vodstvom Mete Furlan. 

Maše se je udeležil tudi vipavski župan g. Ivan Princes in podžupan g. Bogdan Godnič , čebelarji iz drugih čebelarskih društev, zamejski čebelarji, predvsem iz čebelarskega društva Vojnik ter prijatelji čebelarjev in ljudje dobre volje.

Po končani maši je za novo pridobitev v Ložah otroško igrišče– igrala prerezal trak vipavski župan g. Ivan Princes, blagoslov pa je opravil župnik g. Ivan Furlan. Naj se igra, zabava, druženje na prostem začne.

Čebelarji in krajevna skupnost so tudi poskrbeli , da grla niso bila suha in trebuščki siti, da pa ne bi samo sedeli so še za ples poskrbeli. Roke pridnih domačih gospodinj so za sladke dobrote poskrbele. Za izvedbo prireditve se zahvaljujemo občini Vipava , sponzorjem ,donatorjem in vsem ostalim , ki ste nesebično  pripomogli pri pripravi. Čebele naj nam bodo za vzgled in bodimo dobri, delavni ter sodelujmo med seboj kot čebele.

Melita Dolenc

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi