Oceni objavo

Bralni krožek Beremo v naročju staršev v Vipavi

V Krajevni knjižnici v Vipavi, podružnici Lavričeve knjižnice, smo 8. decembra zaključili sklop srečanj Beremo v naročju staršev. Srečanja v Lavričevi knjižnici z nekaj prekinitvami potekajo že od leta 2009 in so dobro obiskana. Ker so vedno potekala le v Ajdovščini, smo se odločili, da jih tokrat preselimo tudi v Vipavo in odločitev se je izkazala za dobro, saj se je prijavilo kar 15 obiskovalk z otroki. Čeprav v Vipavi, so bila srečanja namenjena vsem našim uporabnikom, oziroma vsem prebivalcem širše Vipavske doline. Z veseljem povemo, da se je srečanj udeleževala celo bralka iz Tolmina. 

Na osmih predavanjih, ki jih večinoma obiskujejo mlade mame s svojimi dojenčki, obravnavamo predvsem obdobje porajajoče se pismenosti, oziroma dejavnost predopismenjevanja –kako torej otroke na spontan način in skozi vsakodnevne dejavnosti uvesti v svet branja, pisanja, matematike, likovne in glasbene umetnosti, da bodo v času šolanja te dejavnosti laže sprejemali in se jih učili. Povabljene strokovnjakinje s področij likovne in glasbene umetnosti, logopedije in psihologije nam pripravijo skupno pet zanimivih predstavitev, tri pa prispeva knjižničarka, oziroma koordinatorica srečanj. Na slednjih treh želimo mamicam in otrokom predstaviti prednosti skupnega družinskega branja, prednosti razvoja družinske pismenosti ter dejavnosti, ki vzpodbujajo matematične in pisalne spretnosti. Pregledamo tudi nabor boljših slikanic in gradiva, ki te dejavnosti opisujejo.

Predavanja so bila pozitivno sprejeta. Poleg tega, da se iz izbranih tem vedno nekaj novega naučimo, je to tudi lepa priložnost za druženje in izmenjavo osebnih izkušenj – prav te so po besedah mam obiskovalk najbolj dragocene.

Ob zaključku sklopa osmih predavanj so obiskovalke v dar prejele tudi izvlečke vseh predavanj, otroško slikanico, knjižno kazalko, blok in vrečko z rožnimi semeni iz naše Knjižnice semen. Glede na pozitiven odziv smo optimističniin se že veselimo naslednjega leta, ko bomo spet skupaj 'brali v naročju staršev'!

Franka Koren

 

 

Oglejte si tudi