Oceni objavo

Na Gočah večer posvečen vodi

Na Gočah večeri posvečeni vodi

V novembru so se na Gočah začele aktivnosti s skupnim imenom 'ZNIŽAJmo vodni odtis, VARUJmo vodne vire'. Vsebine so del širšega projekta Ljudske univerze Ajdovščina, ki je ena od sedmih izbranih organizacij v Sloveniji na javnem pozivu Podnebni cilji in vsebine v vzgoji in izobraževanju.

Na prvem srečanju nam je Damjana Benec predstavila skupne aktivnosti, ki se bodo kot odziv na podnebne spremembe odvijale do jeseni 2023. Cilj je ozaveščanje posameznikov, lokalne in širše skupnosti o rabi vode ter aktivacija k spremembi vedenja, stališč ter življenjskega sloga. Trenutne podnebne razmere in okoljske krize so posledica človekovega vedenja. Nujno se moramo naučiti živeti drugače, da bomo preživeli. Zato smo med drugim izračunali vodni odtis svojih gospodinjstev in se pogovorili, kako bi porabo lahko znižali.

Tako smo 1. decembra v prostorih krajevne skupnosti na Gočah izvedli drugo srečanje. Večer smo namenili živemu bitju VODI. Z nami sta bila gosta Jože Munih in Kristina Petrović iz študijskega krožka Reke in ljudje. V uvodnem delu je Kristina predstavila brošuro Po poteh Nimfe, ki opisuje odkrivanje vidnih in nevidnih skrivnosti Vipavske doline. Opisuje kraje ter vodne izvire. In s tem smo prišli v preteklost in v spomine na naše prednike, ki so razkrili znanje o dobrih in zdravilnih vodah. Katera voda je dobra za oči, dobro počutje, pa tudi, katere niso dobre in se po pitju počutiš len in zaspan. Nato smo prisluhnili Jožetu Munihu, ki je povedal, da naše telo sestoji iz sedemdesetih odstotkov vode. Voda, ki jo popijemo, vpliva na energijsko stanje našega telesa. Ko pade kapljica na zemljo, potuje skozi zemeljske plasti. V plasteh se sreča s kamninami in rudninami, ki imajo lahko pozitiven ali negativen energijski naboj. Voda je nosilka univerzalnega spomina in informacij - vse kar voda doživi, si zapomni - med drugim tudi prejeto energijo, ki jo kasneje izloči. Pretok energije v naše fizično telo poteka preko sedmih energijskih centrov oziroma čaker in motnja v pretoku energije je prvi znak bolezni. Pitje zdravilne vode pa nam lahko pomaga dvigniti nivo energije. V okviru srečanja je Munih predstavil potek meritev z nihalom ter podrobnejše rezultate izmerjenih elementov na dveh vzorcih vode iz vodnjakov na Gočah. Značilnost dobrih izvirov je ta, da ne presahnejo, ker njihova voda prihaja iz najglobljih globin Zemlje. Povedal nam je še, da med zdravilne vode vključuje vode, ki imajo nad 150 tisoč enot po Bovisovi skali. Vode so zanimive. Naši predniki so vedeli, katera je dobra in katera ne, a vednost se je v veliki meri izgubila. Zdi se nam prav, da damo vodam poudarek, ker so posebne že same po sebi. Če imajo v sebi še nekaj, kar naše telo zdravi, potem govorimo o dodani vrednosti, ki jo je vredno spoštovati, ter vodo kot naravno dediščino čuvati in ohranjati za naše potomce. Še en poučen decembrski večer smo zaključili ob spoznanju, kako zelo veliko vrednost ima voda.

Sledijo predavanja, okrogle mize in drugi izobraževalni dogodki, ki ozaveščajo ter vodijo k odzivu ljudi vseh starosti na podnebne spremembe. Poleg Goč bodo aktivni tudi v Ajdovščini, pod imenom 'OZELENImo Ajdovščino in okolico'. Vabimo vas, da si o vseh aktivnostih, ki bodo potekale v letu 2023, več preberete na strani Ljudske univerze Ajdovščina: www.lu-ajdovscina.si/vsebina-vitr/.


Anja Godnič

Oglejte si tudi