Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
12°C
JUTRI
14°C
8°C
Oceni objavo

Kultura in srečanje s Francetom v Vrtcu Tržič

Otroci so v enoti Deteljica Vrtca Tržič v prvih dnevih meseca februarja v oddelke prejeli pismo, ki jih je povabilo na srečanje ob spominu na preminulega velikana slovenske poezije dr. Franceta Prešerna. Pismu je bila priložena naloga, ki jim je narekovala izdelavo male slovenske zastave. Tako so imeli priložnost raziskovati tudi narodni simbol domovine Slovenije. Dan pred uradnim praznikom so spoštljivo prisluhnili slovenski himni, izobesili čisto pravo zastavo ter na steno pritrdili pesnikov portret. Takšen je bil uvod v vrtčevsko kulturno proslavo.

Strokovni delavci iz oddelkov Mak in Nagelj (mimogrede: prav oni so poslali pismo) so združili moči in sodelovalno pripravili kulturni program. Zajemal je celotno besedilo in ilustracije pesnikovega Povodnega moža za starejše oddelke, medtem ko je bila za mlajše izvedena nekoliko krajša različica. Prebral jim ga je sam France, ki ga je upodobil strokovni delavec iz naše enote. Čeprav je bil sprva v otroških glavah videti kot čarovnik, so po krajšem izmenjavanju besed ugotovili, da gre vendarle za pesnika. V vrtcu se vsi kličemo po imenu, zato so ga tudi otroci, brž ko se jim je predstavil, poklicali po imenu – France.

Oglasila sta se tudi glasbena instrumenta kitara in citre z domačimi, slovenskimi melodijami. Instrumenta sta strokovni delavki pokazali in predstavili otrokom. Otroci so radovedno prisluhnili in mahali z malimi zastavami, ki so plapolale pesniku v spomin, udeležencem pa v veselje.

Čisto za konec srečanja jim je France podaril male mošnjičke sladkih fig. Na vprašanje, če kdo morda ve, kaj je rad poklanjal najmlajšim, se je iz nekaterih grl takoj zaslišala beseda »fige«, kar je pomenilo, da so ga nekateri otroci spoznavali že prej, bodisi prek pogovorov doma bodisi prek projektov v oddelkih. Vedeli so za darežljivost Franceta, zaradi česar so ga že v njegovem času tisti otroci, ki so tekali za njim, klicali dr. Fig in prosili za kaj sladkega.

 

Zapisala: Anita Albreht, enota Deteljica Vrtca Tržič

Oglejte si tudi