Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
13°C
JUTRI
26°C
9°C
Oceni objavo

OB IZGRADNJI VODOVODA NAŠLI OSTANKE IZ RIMSKIH ČASOV

Izgradnja vodovoda je v Trebnje prinesla zanimiva zgodovinska odkritja. Ob izkopu so izvajalci del pred Rimljanko (na Rimski cesti nasproti Doma obrtnikov) naleteli na zanimive ostanke iz rimskih časov. Najprej so odkrili 13 rimskih grobov, nato pa še pravo rimsko naselje. KS Trebnje je do odkritij pristopila odgovorno in z vsem spoštovanjem do zgodovine.

Predsednik KS Trebnje g. Dejan Smuk je navezal stike z odgovornimi osebami izkopavanj in pridobil informacije, da gre za ostanke rimskih hiš, ki so izredno dobro ohranjeni, prava posebnost, kot so mu razložili, pa je to, da so izredno dobro ohranjeni tudi zidovi in ne le temelji.

 »Naravna in kulturna dediščina sta bogastvo vsakega naroda. Zaradi zgodovinske, kulturne in civilizacijske sporočilne vrednosti je spoštovanje in varovanje dediščine zaveza tako naroda kot vsakega posameznika. Zato želim, da raziščemo in ohranimo najdišče v Trebnjem. Sklical sem sestanek, na katerem smo se sestali g. Olić, vodja izkopavanj, g. Bavec, predstavnik novomeške območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, župan in jaz. Pogovor je bil potreben, kajti potrebno je pravočasno zaključiti projekt izgradnje vodovoda (do 31. 3. 2015), saj se ga financira tudi z evropskimi sredstvi. Da pa se končno enkrat resno lotimo naše zgodovine in zapuščine iz rimskega obdobja in ugotovimo, kaj imamo trenutno še očem skritega, bomo še letos pričeli z geofizikalnimi raziskavami ožjega območja, na katerem so sedaj našli ostanke hiš oz. naselja. To območje naj bi zajemalo Rimsko cesto do križišča pri cerkvi, območje okrog cerkve in župnišča, avtobusno postajo ter območje okrog starih blokov na Rimski cesti. Strokovnjaki namreč menijo, da naj bi bil v tem delu, glede na do sedaj najdene izkopanine, center mesta Praetorium Latobicorum, najverjetneje tudi z Jupitrovim templjem,« je še povedal g. Smuk.

 

                                                                                                                      Mateja Kozlevčar

 

 

 

Oglejte si tudi