Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
15°C
JUTRI
25°C
15°C
Oceni objavo

DEŽURNI ZDRAVNIK V TREBNJEM OSTAJA

V začetku meseca januarja, je minister za zdravje, dr. Danijel Bešič Loredan obiskal Zdravstveni dom Trebnje. Poleg vseh težav, so mu predstavili trenutno najbolj aktualne zadeve.

Z nami se je o njegovem obisku in tematiki pogovarjal pomočnik direktorja in strokovni vodja ZD Trebnje, dr. Zdenko Šalda.

Dr. Zdenko Šalda, katero perečo tematiko ste predstavili Ministru dr. Danijelu Bešič Loredanu?

Predstavili smo mu naš največji problem. Dvojno delovišče družinskih zdravnikov, kateri delajo v svoji ambulanti, istočasno pa pokrivajo urgentno službo.

Kaj pa vam je na ta problem odgovoril Minister, dr. Danijel Bešič Loredan ?

Povedal je, da se končno napoveduje delovanje dispečerske službe zdravstva in to na celotnem ozemlju Slovenije.

Lahko malo bolj podrobno opišete potek te prihajajoče dispečerske službe?

To je po definiciji služba, ki deluje neprekinjeno 24 ur na dan, vse dni v letu. Sprejema nujne klice z zdravstvenega  področja, spremlja, razporeja in koordinira delovanje vseh mobilnih enot nujne medicinske pomoči, ekip helikopterske nujne medicinske pomoči in ekip izvajalcev nenujnih prevozov. Vodi evidenco razpoložljivih zmogljivosti bolnišnic, urgentnih centrov in javnih zdravstvenih zavodov, ki so vključeni v mrežo NMP.

Kdaj pa naj bi v dispečerski sistem vključili ZD Trebnje?

Zdravstveni dom Trebnje naj bi bil vključen v sistem dispečerske službe zdravstva že s 1. septembrom letošnjega leta.

Kako pa bo s  sedanjo ambulanto Nujne medicinske pomoči?

Brez ambulante NMP v ZD Trebnje si dela ne zamišljamo in bo seveda ostala. Tudi naprej bomo poskrbeli za vse nujne primere.

Je morda tekla beseda tudi o ukinitvi dežurnega zdravnika v ZD Trebnje?

V zvezi z ukinitvijo dežurnih zdravnikov sem ministru povedal, da so občani že desetletja navajeni, da je v Trebnjem vedno na dosegu dežurni zdravnik. Če bi jim dežurnega zdravnika odvzeli, bi to povzročilo ogromno vznemirjenja in tudi odpor ljudi.

In kakšen je bil odgovor ministra?

Ko sem ministru povedal, kakšen bi bil odpor ljudi, če bi ukinili dežurnega zdravnika, se sicer gostobesedni minister ni odzval in mojega mnenja ni komentiral. Saj veste kako pravi rek: ˝Kdor molči, desetim odgovori.˝ 

Dobil sem občutek, da ministrstvo ne bo rinilo v ukinitev dežurnega zdravnika v ZD Trebnje.

Kako pa je z ljudmi, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika.

V zvezi z osebami brez izbranega osebnega zdravnika je v Trebnjem specifična situacija. Pred enim letom nas je zapustila dr. Marija Petek Šter, vendar smo poskrbeli, da njeni pacienti niso ostali brez zdravstvene oskrbe. Njena nekdanja ambulanta redno deluje naprej. V njej trenutno dela dr. Matic Mihevc. Ker pa je specializant v tretjem letu specializacije, še ne sme opredeljevati pacientov. Tako bomo s 1. februarjem to ambulanto enostavno preimenovali v ambulanto za neopredeljene, sprejemali pa bomo vse paciente brez izbranega osebnega zdravnika.

Koliko je le-teh in kako boste to reševali?

Trenutno je neopredeljenih pacientov za 1,4 tima, ker so nam takšen obseg dodelili za ambulanto za neopredeljene. Dejansko pa zares iščejo izbranega osebnega zdravnika samo nekdanji pacienti dr. Petkove, katerih je ostalo zelo veliko. Paciente dr. Humarja sem lansko leto, maja pisno povabil, da izberejo novega osebnega zdravnika v ZD Trebnje. To možnost so imeli vse do novembra, ko smo vsa dodatno zagotovljena mesta zapolnili. Žal imamo še vedno 164 pacientov dr. Humarja, ki si še niso izbrali novega osebnega zdravnika. To lahko še vedno takoj uredijo pri zasebnem koncesionarju v Šentrupertu. Če gledamo malo širše, si lahko na območju Upravne enote Trebnje vsak pacient takoj izbere svojega osebnega zdravnika, tako družinskega, kot pediatra in tudi ginekologa. Stanje pri nas torej sploh ni alarmantno.

Mojca Smolič

Oglejte si tudi