Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
NED.
23°C
9°C
Oceni objavo

Prva trgatev potomke Stare trte z Lenta

Za lepim poletjem je prišla jesen in z njo trgatev, ki je že v večini za nami. Grozdja je ostalo le še delček od celote, ki čaka na izjemen trenutek za zelo pozne trgatve za predikatna vrhunska vina. Letos ga je bilo nekoliko manj zaradi spomladanskega mraza in poletne suše, a vina bodo odlična. Narava je v vinogradih ponujala vrhunske kakovosti, vsak vinogradnik pa si je čas trgatve prilagodil svojim potrebam.

Vinogradniško sadjarsko društvo je trgatev potomke Stare trte z Lenta v Mariboru sorte žametna črnina (kavčina) prilagodilo zorenju te trte sredi vitomarškega trga pred cerkvijo Sv. Andraža. Ta je letos dozorela prej, kot je za to trto običajno, zato je bila trgatev v nedeljo, 23. septembra 2012.

Trta je letos zelo lepo zrastla in za tretji letnik zelo močno obrodila v pravem sorazmerju z rastjo. Obrodila je šest velikih in štiri srednje grozde. Še posebej sta bila na zdrav in obilen pridelek ponosna predsednica društva Mojca Druzovič in letošnji viničar trte Edi Kupčič, ki sta grozdju izmerila sladkorno stopnjo, in sicer 87 Oe stopinj.

Na prireditvi je bilo razstavljenih 14 sort grozdja, ki smo jih zbrali od različnih vinogradnikov.

Uvodni nagovor je imela predsednica društva, ki je povdarila pomembnost vinogradniške panoge v naši občini in simbolen pomen te trte na osrednji točki naše občine. Sledil je kulturni program.

Grozdje je začel trgati viničar Edi Kupčič ob pomoči prejšnjega viničarja Edija Čeha. Prvi grozd je bil podarjen g. župniku Janku Babiču, ki ga je poskusil in ga dal v poizkušnjo še drugim.  Prav tako se je poizkusilo še vso ostalo grozdje.

Preden pa je viničar Edi Kupčič pričel s trgatvijo, je s kozarcem vina nazdravil trti, občanom in faranom ter trti dal nekaj kapljic in se ji zahvalil za obilen pridelek in zaželel še več bogatih letin.

Minil je lep, pester dan ob druženju in trgatvi naše znamenite trte, kjer poleg grozdja ni manjkalo peciva, vina in mošta, zato čuvajmo in ohranimo to našo naravno znamenitost.

 

Ksenija Druzovič

Oglejte si tudi