Logo MojaObčina.si

Sveti Andraž v Slovenskih goricah

DANES
23°C
16°C
JUTRI
26°C
15°C
Občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah
Deli
Družba in javne storitve, Občina

Občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah

Odprto

Danes 08.00‒12.00
Ponedeljek 08.00‒12.00
Sreda 08.00‒12.00, 14.00‒16.00

Predstavitev

Občina Sveti Andraž v Slovenski goricah, v današnji obliki, je nastala decembra 1998 in nosi ime po zavetniku župnijske cerkve Svetem Andražu. Center občine je naselje Vitomarci, kjer se nahaja Občinska uprava, Krajevni urad, pošta, zasebna zdravstvena ordinacija, gasilski dom, Osnovna šola, vrtec, kmetijska zadruga in župnijska cerkev.
Aktivno delovanje občine se je pričelo marca 1999, ko je odprla svoj račun in organizirala delovanje občinske uprave.
Meje občine se ujemajo z mejo Župnije Sv. Andraža v Slovenskih goricah. 
Prvi župan je bil Franci Krepša, po poklicu diplomiran inženir strojništva, doma iz vasi Rjavci. Občani so mu zaupali že tretjič in tako Občino vodi tudi tretji mandat (od novembra 2006).

Občina se razprostira po gričevnatem svetu osrednjih Slovenskih goric; med Ptujem, Lenartom, Radenci, Gornjo Radgono in Ljutomerom. Občina obsega 7 naselij: Drbetinci, Vitomarci, Hvaletinci, Rjavci, Slavšina, Novinci in Gibina na področju 17,6 km2. Prebivalci se večinoma ukvarjajo s poljedelstvom, živinorejo, sadjarstvom in vinogradništvom, prisotna pa je tudi gostinsko-turistična dejavnost.
V občini je aktivnih 12 društev (od tega 4 športna). Občina ima tudi Osnovno šolo kjer otroci obiskujejo prvih 6 razredov, zadnje tri pa obiskujejo v matični šoli v Cerkvenjaku.