Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Uspešen ex tempore 2023

Slikarsko - fotografski ex tempore, ki ga že več let organizirata društvo LILA in JSKD OI Litija, vse bolj prerašča v dogodek, zanimiv tudi za ljubiteljske likovnike iz drugih občin in likovnih društev.

Letos so se ga ob domačih ustvarjalcih udeležili še likovniki iz Lukovice, Domžal, Zagorja ob Savi, člani Relika iz Trbovelj, Likovnega društva Novo Mesto in Foto kluba Mavrica iz Radomelj. Na turistični kmetiji Pr Blaj je v soboto, 3. junija, ustvarjalo 33 udeležencev.

Naslovna tema letošnjega ustvarjanja »Čebelarska pravda v Litiji« ne nudi le vpogleda v zgodovino, ampak tudi razmislek in zgled za naprej. Kratek uvod v ex tempore sta za udeležence pripravila Srečo Rozina, predsednik Čebelarskega društva Litija, ki je predstavil čebelarsko dejavnost in dr. Nejc Jogan, izredni profesor za področje botanike na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, ki je tudi član društva LILA. Nejc Jogan je na terenu predstavil medovite rastline, ob tem pa opozoril na pomen mnogih, manj znanih, opraševalcev v naravi.

Lep panoramski razgled, nepokošeni travniki, polni cvetja in čebelnjak v bližini so nudili dovolj velik izziv in navdih za slikanje na platna in fotografiranje. Delo in druženje, tudi ob dobri hrani in gostoljubnosti tamkajšnje turistične kmetije, je potekalo do poznih popoldanskih ur. Slike in fotografije, ki so nastale na ex temporu 2023, bodo na ogled na razstavi v avli občine Litija od 15. junija dalje.

Med temeljne dejavnosti društva LILA sodi tudi delo z mlajšimi generacijami. Otroci so na isto tematiko ustvarjali na ex temporu dan prej, to je 2. junija, v Litiji v ateljeju na Stavbah, saj vreme ni dopuščalo slikanja na prostem. Na otroškem ex temporu je sodelovalo 26 mladih likovnih navdušencev. Vodili sta ga Anita Vozelj in Danijela Kunc, mentorici CICI in MALE LILE v društvu, pri izvedbi pa je pomagalo tudi nekaj članov društva. Izdelki otrok bodo na ogled na razstavi, predvidoma ob začetku naslednjega šolskega leta. Tudi otroški ex tempore je potekal v sodelovanju z JSKD OI Litija.


Za društvo LILA

Marija Hameršak Lavrenčič

Oglejte si tudi