Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

OiRA: brezplačna in preprosta orodja za enostavno izdelavo ocene tveganja

Ocena tveganja je pomemben prvi korak pri preprečevanju nezgod pri delu in poklicnih bolezni. Spletno interaktivno orodje za izdelavo ocene tveganja OiRA ta postopek zelo olajša. Z njim so zagotovljeni viri in znanje, ki jih mikro in male organizacije potrebujejo, da lahko same ocenijo svoja tveganja.

Spletna aplikacija OiRA je interaktivno orodje, namenjeno ocenjevanju tveganja v posameznih gospodarskih dejavnostih. Je brezplačno, enostavno za uporabo ter namenjeno predvsem mikro in malim podjetjem. 

Projekt je bil s strani Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu s sedežem v Bilbao-u predstavljen leta 2011. Republika Slovenija je k projektu pristopila s podpisom memoranduma leta 2012. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je s tem prevzelo vlogo skrbnika projekta. V projekt so vključeni tudi socialni partnerji.

Orodje OiRA je dinamično orodje, ki se lahko spreminja skladno s spremembo zakonodaje ali zaradi drugih okoliščin na področju varnosti in zdravja pri delu. OiRA ponuja rešitev za izdelavo ocene tveganja v več korakih, pri čemer uporabnika popelje od prepoznavanja tveganj delovnega mesta prek izvajanja preventivnih ukrepov ter nazadnje do spremljanja tveganj in poročanja o njih.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je s sodelovanjem socialnih partnerjev do sedaj razvilo OiRA orodja za naslednje gospodarske dejavnosti: pisarne, frizerske salone, cestni transport in mizarske delavnice, v pripravi pa sta še spletni aplikaciji za čiščenje poslovnih prostorov in za gradbeništvo.

 

Dostop do brezplačnih spletnih aplikacij: http://www.osha.mddsz.gov.si/oira-ocenjevanje-tveganja

Vir in dodatne informacije: https://osha.europa.eu/sl/topics/oira/index_html

 

Oglejte si tudi