Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Na U3ŽO MOCIS Slovenj Gradec igramo tudi bridž

Bridge je angleška beseda in pomeni most. Je najbolj priljubljena igra z 52 kartami in 35 napovedmi ter z vzetki ali s štihi. Igra ga več kot 60 milijonov ljudi.

Pri igri je potrebna določena mera znanja. So 4 igralne barve - pik, herc, kara in križ. Igrajo jo zmeraj štirje igralci v parih, tradicionalno po straneh neba – sever in jug skupaj ter vzhod in zahod skupaj. Bistvo igre je jemanje štihov,  cilj pa je vzeti napovedano število vzetkov in za to dobiti določeno število točk. Licitacija se konča s kontraktom, ki je napoved enega para, da bo njuna stran vzela vsaj navedeno število vzetkov, z izrečeno barvo kot adutom ali brez aduta. Dodana je posebnost, da  se 13 kart enega – soigralca pokažejo na mizi.

Bridž se je razvil iz igre vist, angleška izgovorjava igre z imenom birič/koren bir pomeni vzeti, jemati/. Najstarejša pravila segajo v leto 1886.

Bridž drži možgane v formi, med bridžem in Alzheimerjevo boleznijo je negativna korelacija. Lahko ga igrajo zdravi in invalidni ljudje, gluhi, celo slepi igralci so nastopali na svetovnem prvenstvu in olimpijadi. Za igranje sploh ne potrebujemo denarja, skratka, je prijetna »fair play« družabna igra, ki jo priporoča  mentor  Bojan Jus, ki sem ga povprašala, kaj mu pomeni skoraj pol stoletja igrati to kartaško igro?

Bojan odgovarja: ˝Na Koroškem smo se priključili svetovnemu trendu, po katerem se bridž kot najplemenitejša igra  igra enako kvalitetno kot šah ali druge miselne igre.  30 let smo igrali, nato je tekmovalni bridž malce zamrl, sedaj pa se zopet pojavljajo začetki izobraževanja.˝

Kakšen je cilj tečaja U3ŽO MOCIS Slovenj Gradec?

Bojan pove: ˝Radi bi oživeli igranje bridža na družabnem nivoju, kasneje pa še na tekmovalnem.˝

Alenka Nikl

Oglejte si tudi