Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

ZumbaGold

Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje MOCIS Slovenj Gradec so tudi programi, ki dajejo poudarek gibanju, kar je za starejšo populacijo še kako pomembno. Danes bomo predstavili program z imenom ZumbaGold.

Že ime Gold pove, da je program namenjen 50+ oz. starejšim. Ob izrednem zanimanju sta bili v letošnjem študijskem letu oblikovani 2 skupini. Mentorica je nasmejana Sonia Krauser z licenco zumba fitnes inštruktor. Vadba poteka vsako sredo dopoldan in četrtek popoldan prostorih bivšega MKC-ja in traja eno polno uro.

 

Kako se je Zumba začela?
Zumba prihaja iz Kolumbije. Začela se je naključno v 90-ih letih, ko je Alberto Beto Perez, takrat trener običajne aerobike, na svojo uro pozabil prinesti glasbo. Edino, kar ga je v tistem trenutku lahko rešilo, so bile zgoščenke z latino glasbo, ki jih je sam poslušal v avtu. Tako je celotno uro aerobike povsem improviziral. Udeleženci so bili več kot navdušeni. Tako je Beto počasi začel razvijati svoj licenčni program pod imenom Zumba, ki je postala velika senzacija po vsem svetu in najuspešnejši športni program z največ obiskovalci vseh starosti.

Kaj pa je ZumbaGold ?

Je popularna plesna skupinska vadba, namenjena predvsem starejši populaciji. Je lahkotno dinamična, energična, enostavna in učinkovita plesna vadba. Spremlja jo glasba, kot so salsa, mambo, hiphop, flamenko, čačača, samba, tango in druge. Koreografije se menjajo med počasnimi in hitrimi ritmi plesnih korakov, prilagojenih posamezni skupini.

Primerna je tako za ženske kot moške, za vse, ki čutite v sebi temperament, hkrati pa se želite razgibati in ohranjati svoje telo v dobri kondiciji. Vsaka vaja ima več različnih izvedb (lažje in težje), tako se med vadbo prilagaja intenzivnost posamezniku glede na telesno pripravljenost. ZumbaGold je zasnovana tako, da ji lahko sledi vsak, ne glede na starost in plesno predznanje, saj je sestavljena iz enostavnih plesnih korakov. Zahtevnost pa brez problema prilagodite svojim zmožnostim.

 

Kaj pa učinek vadbe?

Pravilno izvajana in nadzorovana aerobna vadba spodbudno vpliva na celo telo. S tem lahko razvijamo in vzdržujemo fiziološke in motorične sposobnosti. Obenem aktiviramo in krepimo vse velike mišične skupine. Oblikujemo telo in vzdržujemo njegovo kondicijo, z razteznimi vajami pa poskrbimo za gibljivost.

Poudarek je na krepitvi in sprostitvi mišic nog, rok, trebuha ter seveda najpomembnejše mišice – srca. Po vadbi se počutimo napolnjeni z energijo in pripravljeni na nove izzive. Ker je ura zumbe namenjena tudi druženju, zabavi in sprostitvi, pa tako zadovoljimo tudi naše psihološke in sociološke potrebe.

 

Za vse programe Univerze za tretje življenjsko obdobje velja:

''Nikoli ni prepozno narediti nekaj zase, na sebi in za svojo dušo, za lastno zadovoljstvo v jeseni svojega življenja. Usklajenost gibov celega telesa lahko ohranimo oz. dosežemo le z redno vadbo. Vse to pa pomaga koordinirati naš spomin oz. um, ki je še kako pomemben v zrelih letih. Znanstveno je dokazano, da gibanje preventivno blaži znake upadanja višjih duševnih funkcij, kot so spomin, govor, učenje, presoja. Torej, posvetimo se svojemu telesu in zdravju in bodimo aktivni. ZumbaGold je ura skupinske vadbe, ki ima vzdušje prave zabave. Pozabite na skrbi, prepustite se glasbi, obenem pa naredite ogromno za vaše telo in dušo. Pri Zumbi odpade problem iskanja plesnega partnerja, je brez priprav, torej brez domačih nalog. Potrebujete le udobne copate, brisačo, vodo, športno oblačilo ter voljo in veselje.''

Če smo vam vzbudili zanimanje, pridite in se nam pridružite v jeseni na Univerzi za tretje življenjsko obdobje MOCIS v Slovenj Gradcu.

 

Zdenka Turičnik

 

Oglejte si tudi