Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

60 let Glasbene šole Slovenj Gradec

Glasbena šola Slovenj Gradec je ob svojem jubileju 25. 4. 2014 pripravila slavnostni koncert v KGLU Slovenj Gradec.
PRAZNOVANJE 60 let GLASBENE ŠOLE SLOVENJ GRADEC

 

Glasbena šola Slovenj Gradec v letošnjem letu praznuje 60-letnico delovanja. Ob tej priložnosti smo izdali bilten in pripravili vrsto prireditev. Vrhunec praznovanja je bil vsekakor slavnostni koncert, ki smo ga izvedli v petek, 25. 4. 2014 v Galeriji likovnih umetnosti.

 

Ob tej priložnosti povzemamo besede župana Andreja Časa, ki jih je namenil za naš bilten: »Glasbena šola Slovenj Gradec je ena tistih izobraževalnih ustanov, na katero smo lahko v naši lokalni skupnosti še posebej ponosni. Ne le, da je šola v šestih desetletjih svojega delovanja izobrazila vrsto glasbenikov, ki so po nadaljevanju študija postali vrhunski profesionalni in akademski glasbeniki, temveč se moramo zavedati pomena šole tudi v širšem smislu. Učenke in učenci Glasbene šole so ničkolikokrat popestrili glasbeno ponudbo in kulturni utrip našega mesta. Odlično sodelovanje z osnovnimi in srednjimi šolami, posebej pa še z našim pihalnim orkestrom govorijo o tem, da je Glasbena šola Slovenj Gradec izjemno vpeta v kulturno podobo našega mesta, v skrbi za oblikovanje glasbene zavesti pa s svojim prispevkom tudi izdatno zaznamuje njegovo podobo v slovenskem, pa tudi mednarodnem prostoru. Prav sodelovanje med glasbenima šolama iz Slovenj Gradca in Češkega Krumlova je namreč v devetdesetih letih vodilo v podpis partnerske listine med obema mestoma. Strokovne povezave in izmenjave z glasbenimi šolami iz naših partnerskih mest, ki so v zadnjih dveh desetletjih zaživele do te mere, da so nam lahko vsem v ponos, so Slovenj Gradec prav s pomočjo prizadevnosti učiteljskega zbora in vodstva Glasbene šole uvrstile na seznam mednarodno najaktivnejših slovenskih glasbenih šol. Mnogi skupni projekti, tudi v okviru Evropske prestolnice kulture, prireditve v okviru Slovenjgraškega in Koroškega kulturnega poletja, pomoč pri izvedbi občinskih in drugih prireditev, proslav, koncertov in glasbenih dogodkov, v nas potrjujejo prepričanje, da mora lokalna skupnost delovanju te ustanove posvečati še posebno pozornost.«

 

Nekaj besed o koncertu

 

Po mnenju poslušalcev je bil koncert kvaliteten in prijeten glasbeni dogodek, ki se ga bomo zagotovo še dolgo spominjali.

 

Koroška galerija likovnih umetnosti je bila ob tej priložnosti polna do zadnjega kotička, prisotni pa so uživali ob dve urnem glasbenem programu.

 

Na koncertu so se predstavili učitelji in bivši učenci šole. Nekateri so sedaj dijaki srednjih glasbenih šol, študenti Akademije za glasbo, člani profesionalnih orkestrov, profesorji  ali že uveljavljeni glasbeni umetniki. Skupaj smo izvedli program na visokem umetniškem nivoju. Učitelji glasbene šole smo ponosni, da smo dali temeljno izobrazbo tem mladim umetnikom in jim prebudili ljubezen do glasbe. Poseben čar pa je v tem, da  skupaj sodelujemo in nastopamo.

 

 

Na koncertu smo slišali trobilno fanfaro, ki je bila napisana posebej za to priložnost. Izvrstna

baletna točka ni nikogar pustila ravnodušnega. Z arijo Kraljice noči iz opere Čarobna piščal je navdušila solopevka, ki je v nadaljevanju dirigirala še Dekliški vokalni skupini. Slišali smo godalni kvartet, ki je izvedel klasično skladbo in energični kvartet klarinetov, ki nas je z ritmi popeljal v Grčijo. Duet flavt se je predstavil s skladbo Dva metulja in duet harmonik z Madžarskim plesom. Solist na klavirju je zaigral dve virtuozni etudi S. Rahmaninova. Kitarski orkester je navdušil z mehkim zvokom, duet tolkal pa s svojimi ritmi. Zvoki harfe so nas tako kot vedno popeljali daleč v preteklost. Trobila so še enkrat navdušila z plesnim Tico-tico. Zadnjo točko koncerta smo izvedli vsi učitelji in poskrbeli za vrhunec koncerta. To točko so zaznamovala grla učiteljskega pevskega zbora v nežni skladbi Agnus Dei. S skupnim muziciranjem smo pokazali povezanost kolektiva, ki jo je bilo ob petju tudi začutiti. Veselili smo se vsake pevske vaje, saj so to čudoviti kreativni trenutki za katere glasbeniki živimo.

   Kot smo že omenili je pevski zbor učiteljev poskrbel za vrhunec in koncerta. Točka ni bila na sporedu, zato je bilo presenečenje toliko večje. Ubrano petje pevskega zbora učiteljev bo še dolgo odmevalo v naših srcih in v prostorih šole, kjer že ustvarjamo naslednje glasbene dogodke.

                                                                                             

        O šoli                            

                                              

Glasbena šola po 60. letih nadaljuje svoje poslanstvo. Od leta 1953 do 2014 so generacije učiteljev in ravnateljev vodile šolo  v različnih družbenih razmerah, ki nikoli niso bile izrazito naklonjene glasbenemu izobraževanju. Ko se danes ozremo nazaj, se nam zdi, da se, kar se tiče pogojev za nemoteno izvajanje pedagoškega procesa, časi niso bistveno spremenili. Tudi danes poučujemo v absolutno neustreznih prostorih, ki so neprimerni za normalno delovanje glasbene šole. Kljub temu sta nas  ljubezen do glasbe in vztrajnost vodilnih in zaposlenih popeljali na najvišje stopnice glasbenega šolstva v Sloveniji in so odraz vzajemnega in zelo uspešnega dela.

 

Glasbena šola Slovenj Gradec let vseskozi sodeluje v kulturnem razvoju našega mesta. Njeno delovanje je čutiti tako v ožjem krajevnem krogu, kot tudi državnem in mednarodnem. S svojim profesionalnim kadrom prispeva k ugledu na vseh kulturnih področjih. Vseskozi sodeluje v projektih kot so sodelovanja v okviru naše občine in sodelovanja s partnerskimi šolami doma in v tujini.  V mesecu aprilu smo organizirali 22. Revijo koroških glasbenih šol, kjer sodelujejo glasbene šole Ravne na Koroškem, Radlje ob Dravi, Muta in Slovenj Gradec. 15.5.2014 smo gostili partnersko šolo iz Češkega Krumlova in ob tej priložnosti  izvedli skupni nastop. Teden kasneje 22.5.2014 pa smo skupni koncert izvedli v Češkem Krumlovu. 

 Z učenci sodelujemo na mnogih tekmovanjih doma in v tujini, kjer dosegamo odlične rezultate. Glasbena šola si prizadeva, da bi v svoj program vključila čim več učencev, ki si želijo, da svoje znanje razširijo tudi na glasbenem področju. Upamo, da nam bo država še naprej omogočala sistem šolanja (vsaj takšen) kot do sedaj in ne bo večjih posegov v obseg dela. Znano je, da je šola trenutno na začasni lokaciji in čaka na svoj novi dom, saj so pogoji za učenje slabi. Želimo si, da bi ta uresničitev, da se preselimo v nove prostore GŠ prišla čim prej.

 

V upanju na nove korake in uspehe Glasbene šole Slovenj Gradec se veselimo naslednje obletnice.

                                                                                                                    

 

 

 

TEKMOVANJA

 

Učitelji se trudimo, da učence spodbudimo k razvijanju glasbenega talenta. Ko se združi odličen talent in trdo dodatno delo, je učenec pripravljen, da nastopa tudi na glasbenih tekmovanjih. V Sloveniji in tujini je takih tekmovanj veliko. Letos smo bili na tem področju zelo uspešni.

Učenec David Tretjak, ki se uči rog pri učitelju Martinu Šmonu je osvojil zlato priznanje na 17. regijskem tekmovanju Celjsko-koroškega  območja in zlato plaketo na 43 .tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije. Prav tako je prejel zlato priznanje na Mednarodnem tekmovanju Svirel 2014 v Štanjelu. Na klavirju ga je spremljala učiteljica Vlasta Šmon.

 

Duet kitar že nekaj let uspešno deluje pod mentorstvom učitelja Aleksandara Đukanovića. V njem igrata kitarista Martin Javornik in Metka Založnik, ki sta letos prejela Zlato priznanje na 17. regijskem tekmovanju celjsko koroškega območja in srebrno plaketo na 43. tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije v Ilirski Bistrici. Na tekmovanju Dnevi kitare v Krškem sta prejela 2. nagrado in Zlato priznanje.

               

Flavtistka Ajda Mori je letos pod mentorstvom učiteljice Sonje Lavrinšek dosegla Zlato plaketo na 2. mednarodnem tekmovanju mladih pihalcev Emona v Ljubljani in Zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju Svirel 2014 v Štanjelu. Ajdo je na klavirju spremljala   učiteljica Amra Kabil Đukanović.

 

Mednarodnega tekmovanja Svirel 2014 v Štanjelu sta se udeležili tudi violinistka Maruša Lavrinšek in pozavnistka Janja Podgrajšek. Maruša se uči violino pri učiteljici Nini Grošelj Bricman in je prvič nastopila na tekmovanju, ter prejela srebrno priznanje. Njena korepetitorke je bila učiteljica Maja Kastratovik. Janja pa je v težki konkurenci srednješolcev prejela srebrno priznanje pod mentorstvom učitelja Mihe Šrimpfa. Pri klavirju jo je spremljala učiteljica Vlasta Šmon.

 

Na tekmovanje INTERNET MUSIC COMPETITION-SRBIJA je posnetke poslala tudi mlada čelistka Nejka Serušnik. Učiteljica Ana Kramer je Nejkin posnetek nastopa s korepetitorko Vlasto Šmon  poslala strokovni žiriji v Beograd. Prejela je srebrno nagrado

 

Pod mentorstvom Andreja Švaba je Blaž Pukl Jamnikar na 10. mednarodnem tekmovanju v Beltincih na klavirski harmoniki smer zabavna glasba s svojim jazz programom osvojil 2. nagrado (94 točk) in bil 2. v starostni kategoriji do 11 let.

 

 

Aleksandar Đukanović, ravnatelj

Oglejte si tudi