Oceni objavo

14. tradicionalno kožuhanje na Erčevi žagi

Vedrinovci smo si za enega izmed glavnih ciljev društva zastavili, da ohranimo stare običaje in navade, domače okolje pa popestrimo z zanimivimi prireditvami. Tako meseca marca ali aprila organiziramo luščenje koruze na star način –  na roke in pa na raznih pripomočkih in napravah, na katerih so nekdaj luščili koruzo.

Meseca oktobra pa Vedrinovci v sodelovanju s Koroškim pokrajinskimmuzejem in Vaško skupnostjo Turiška vas organiziramo kožuhanje. Koruzo najprej posadimo, v začetku oktobra, ko dozori pa poberemo in pripravimo vse potrebno za kožuhanje. Letos je bilo že 14. tradicionalno kožuhanje.

Ob 17. uri smo na žago povabili otroke s starši, da so lahko poizkusili, kako se lička oz. kožuha. Kaj hitro so se naučili, da morajo koruzi potrgati ličje, pustiti tri ali štiri najmočnejše in nato po dve koruzi povezati. Ko je koruza skožuhana in povezana, pa jo je potrebno obesiti na »late«, da se čez zimo posuši.  Preden so se otrokom pridružili odrasli, so tudi otroci imeli svoj likof. Posladkali so se z marmeladnimi buhteljni in miškami ter odžejali z malinovim sokom.

Na koncu pa so se lahko posladkali še s pečenim kostanjem. Letošnje leto je bilo veliko otrok od blizu in daleč. Najbolj pa smo se razveselili obiska družine iz Prevalj, katerefant je praznoval rojstni dan. Otroci in ostali  smo mu čestitali in zapeli vse najboljše.

Male otroške roke so skožuhale veliko koruze, tako da so starejši kožuhalci svoje delo, med pesmijo in smehom, hitro končali. Koruza je bila obešena, ličje pospravljeno, mize pa so naše pridne gospodinje  obložile z domačim dobrotami in vse je bilo pripravljeno na likof.

Oglejte si tudi