Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
3°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Ali veste, kako (ne)zdrava so vaša nova oblačila?

Študije iz leta 2014 so pokazale skrb vzbujajoče dejstvo, da so škodljive kemikalije v skoraj vseh novih oblačilih, in to ne glede na cenovni razred blagovnih znamk (od H & M do Diorja in Versaceja). Študija Nacionalnega inštituta za varovanje zdravje (NIJZ) je v analizi ugotovila, da nekatere kemikalije spadajo med t. i. kemijske povzročitelje hormonskih motenj, ki negativno vplivajo na neplodnost in celo na razvoj zarodka, saj motijo delovanje spolnih organov in žleze ščitnice. Druge kemikalije, kot so perfluorirane kemikalije, imajo lahko negativne učinke na imunski sistem in v velikih količinah (ki so bile npr. najdene v kopalkah) celo povzročajo raka.

Najbolj skrb zbujajoče je, da je največ kemikalij ravno v otroških oblačilih.
Skrivajo pa se v raznih potiskih junakov iz risank in drugih motivov, ki krasijo oblačila otrok, od spodnjega perila pa do bunde. Ali ste vedeli, da lahko mešanice kemikalij v otroških oblačilih (tudi pri manjših odmerkih) vplivajo na reproduktivni sistem in hormonsko ravnotežje otrok? Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ) meni, da so otroci še posebno občutljivi, saj še nimajo dovolj dobro razvitega sistema za presnovo kemikalij. Žal so škodljive kemikalije odkrili tudi v izdelkih, narejenih iz ekološkega bombaža, ki ga že najdemo v trgovinah. Bombaž je že zrastel na ekološki način, obdelan, pobarvan in potiskan pa je bil z istimi strupi kot druga oblačila.

Najbrž si mislite, pa saj imamo zakone in zdravstvene inšpektorje, ki prekontrolirajo vse izdelke, kajne. Žal so v EU ftalati, ki se večinoma »pretihotapijo« iz uvoza, dovoljeni (uredba REACH 1907/2006). Ironično je, da ima še Kitajska glede tega strožje zakone.

Kaj lahko naredite?

Mamice si lahko vsaj za otroke sposodite že rabljena oblačila, ki so bila večkrat že oprana in vsebujejo manj škodljivih kemikalij. Z nakupom rabljenih oblačil namesto novih prispevate tudi k ohranitvi okolja, pa tudi manj obremenjujete družinski proračun. Lahko tudi pobrskate po spletu za izdelki iz ekoloških vlaken, obdelanih z naravnimi barvili, brez uporabe strupenih kemikalij, vendar je teh bolj malo na trgu, pa še precej draga so zaradi dražjih naravnih surovin.

Veliko izbiro rabljenih otroških in tudi odraslih oblačil lahko najdete tudi v svojem domačem kraju, v trgovini Stara šola v Sevnici, ki je po novem na Trgu svobode 13 (bivši Peko). Trgovina je odprta vsak dan od 8. do 16. ure, ob sobotah do 12. ure.

Stara šola – smešne cene, resen namen!

Več na www.starasola.si

Vir: https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/skodljive-kemikalije-v-oblacilih-lahko-vplivajo-na-plodnost/330458

Oglejte si tudi